логопед в Пловдив

Логопед за по-големи деца – кога да потърсим съвет?

Развитието на децата на възраст 4 – 6 години е от изключителна важност. След края на първата годинка, започват да се формират екстремно бързо мозъчните функции на малчуганите и всяка дейност е от значение. Процесът продължава с висока скорост до 6,7 години. Именно поради тази причина и децата в детската градина натрупват толкова много знания и запомнят лесно дълги стихове и песнички. Детските учителки в градините се грижат децата да получат всичкото необходимо знание, както и дали нямат някое забавяне или отклонение от поставените норми на развитие. Освен в детските градини, обаче е хубаво и родителите да обръщат внимание на развитието на децата им в тази възраст и да следят някой неща. Ако искате да получите повече информация, за какво трябва да следите вашите наследници в тази крехка възраст, трябва да се обърнете към опитен логопед. Ние за улеснение събрахме малко полезна информация, която ще ви помогне да се ориентирате по-лесно, но само един логопед с доказан опит и квалификация, може да ви препоръча терапия и упражнения при нужда.

Какво трябва да е речевото развитие след 3 години?

Децата след 3 годинки би трябвало да имат сравнително богат речник и да са премахнали почти изцяло бебешкия език. Говоренето трябва да е лесно осъществимо и да няма забавяне, заекване и повтаряне на думи. Произнасянето на думите не би трябвало да става без определени съгласни или пък без цели срички, предлози, съюзи. Когато детето се опитва да ви разкаже нещо което е преживяло обърнете внимание как жестикулира при изричане на думите, дали говори прекалено бързо или прекалено бавно, защото и това може да е червен флаг. Обърнете внимание на лицевите му изражения и дали всички жестове отговаря на емоцията, която иска да изрази, допълнително забележете и дали ви отговаря на вашите въпроси, като повтаря въпроса.

На 4 годишна възраст децата трябва да умеят да разбират инструкции, да разпознават цветове и форми  и не може да сортира и да рисува. Вашето дете има нужда от консултация със специалист логопед и Бърборино в град Пловдив са точното място за това, ако до 4 годинки не може да изпълнява двустепенни команди, не съгласува словосъчетанията по род и число, обърква думи, които са близки по значение, не се ориентира лесно коя посока е дясно, коя е ляво.

Допълнително внимание можете да обърнете на цялостната комуникация на детето. Говорните проблеми, много често са признак за по-сериозни проблеми, така че бъдете сигурни, че вашето дете общува спокойно с другите деца, пее песнички, разказва истории, отговаря логично на зададени въпроси и лесно запомня стихотворения наизуст. В тази възраст между 4 и 5 години разказването на истории е много важно, така че стимулирайте това във вашите деца, като ги питате редовно отворени въпроси и им оставяте достатъчно време, за да отговорят изчерпателно. Освен пространствено дечицата би трябвало да се ориентират добре и времево. Когато разказват обърнете внимание дали използват правилно утре, вчера, днес.  Дори и да забележите, някое отклонение, не прибързвайте с изводите. Много възможно е детето да се е объркало или да имитира друго дете, което се е изразявало грешно. Не прибързвайте и ако забележите заекване или някакъв речев дефект, наблюдавайте дали ще изчезне няколко дни и ако няма промяна си запишете консултация с логопед в Пловдив.

Логопед за 5 годишни деца?

На 5 години детето трябва да прави ясна връзка между картинка и звук, дума, както и да има сравнително богат речник. Звукопроизношението трябва да включва и трудните звуци като – з-с, ш-щ и др. Думите трябва да са добре подредени в изречение и скоростта на говорене да е акуратна, нито прекалено бърза, нито прекалена бавна. Ако забележите, че детето ви говори прекалено скоростно, помолете го да забави и се вслушайте в произношението му. Много често децата при четени и говорене забързват за да замаскират неумението си да изговорят думите. Това е малка хитринка, на която се научават още в най-ранна възраст. На тази възраст повечето деца започват подготвителните часове за училище и тук можете много лесно да проследите, как се развива вашето дете. Отворете някоя от тетрадките му и вижте дали се ориентира добре пространствено, ще разберете по умението му да нацелва редовете, посоката на изписване на буквите, ако забележите огледални образи е хубаво да потърсите консултация при специалист логопед.

Освен говорните дефекти повод за притеснение може да е и невъзможността на детето да запомня и възпроизвежда правилно приказки, стихотворение и картинки. Проследете дали може да разкаже история по картинки, това ще ви покаже логическото му мислене и връзката дума – картина. Задължително трябва да може да се ориентира кой ден е днес, кой вчера, както и кое е бъдеще и кое минало. Цялостното ориентиране и разбиране не е лесен процес, така че ако забележите някакви затруднения, не бързайте със заключенията. Децата имат навик да губят интерес много бързо и да го прехвърлят на по-интересни неща.

Каквито и притеснения да имате не се опитвайте сами да диагностицирате или пък да провеждате някакви терапии вкъщи. Логопедите са професионалисти, които след консултация ще ви покажат най-добрите методики и ще ви насочат как да работите с вашето дете допълнително.