Осветителни тела настолни лампи

Настолни лампи – осветителни тела без които не можем

Лампите са осветителни тела, без които не можем. Тъмнината никога не е била приятел на човечеството. Хората имаме вграден инстинкт да се боим от тъмните помещения и неосветените места. Още прадедите ни са търсили различни начини да осветят пещерите в които са живеели. Опитвали са се да заместят слънцето, там където не се е предполагало, че изобщо някога може да има светлина. Открили са огъня, но той е бил неконтролируем и е трябвало да измислят по-добър начин да го владеят и ограничават.  Доказателства за своеобразни устройства намерени от 70 000 г. пр. Хр., лампите естествено те нямат нищо общо с днешните полилей или лунички. Представлявали са черупка от мида, която е била пълнена с намокрен с животинска мазнина мъх, който са го палили. Ако не са имали на разположение черупка, са използвали някоя кухина или дупка в пещерата, където да разположат „осветително тяло“.

Осветителни тела и настолните лампи в древността

Малко по-късно в Египет и Гърция започват да използват мрамор, глина или метал, за основа на лампите, а вътре да ги пълнят с рибено масло или зехтин. По някакъв интересен начин са се сетили, че могат да внедрят и фитил, който да удължи горенето и да го съсредоточи в една точка. По този начин лампите са можели да се използват по няколко пъти и да се пренасят лесно. Използвали са се и сусамово олио, както и пчелен восък за зареждането им.

Под една или под друга форма, лампите, които използват някакъв вид мазнина за гориво, са широко използвани до 18 век. Тогава Арганд изобретява една по-специална лампа, която пак има контейнер за олио, но е снабдена в основата си с цилиндричен фитил, който да удължи времето на горене, освен това се е сетил да сложи и стъклена част около пламъка. Така лампата се е носила безопасно и пламъкът не се угасял от всяко леко течение.

Това е бил истински напредък в интериорното осветление и осветителни тела, Ultralight.BG може да ви предложи различни модели настолни лампи, които също се пренасят лесно и „пламъкът“ им не се угася при вятър. Днес повечето такива лампи се използват само при определени церемонии, традиция останала от древните египтяни и гърци. И двата народа почитали боговете и богините си, като палели безброй лампи в храмовете и осветявали паметниците на боговете им. В юдейството използването на лампа с мазнина е символ на осветяването на правилния път и добрината. В християнството пък е символ на Бог и на вечния живот.

Настолните лампи, които използват мазнина, обаче са били прекалено слаби, за да могат да осигурят светлина по улиците

Хората безотказно търсели различни начини да нарушат непрогледния нощен мрак. Настолните лампи, които използват мазнина, обаче са били прекалено слаби, за да могат да осигурят светлина по улиците, затова и хората безотказно търсели различни начини да нарушат непрогледния нощен мрак. Още през 1417 кмета на Лондон разпоредил, хората да поставят лампи на улиците през зимата, за да може да е поне малко осветено. В Париж пък имало правило, всички които имат прозорец към улица, да държат запалена лампа на прозореца си, за да може минувачите да преминават безпроблемно. По днешните правила това е било комбинирано екстериорно с интериорно осветление.

Последните години на 18 век станало популярно захранването на осветителните тела с въглищен газ, който бил докарван до къщите и фабриките с тръби. През 1792 Уилям Мърдок, осветява собствената си къща с лампа захранена с въглищен газ. Тогава той работи в Soho Foundry и експериментира с дестилацията на въглищата.

Малко по малко, този тип осветителни тела се разпространяват и в Европа

През 1820 година улиците на Париж са осветени. Уличните лампи е трябвало да бъдат запалвани всяка вечер и гасени всяка сутрин, за която позиция си е имало няколко човека. Балтимор е бил първият американски град, където се поставили улични лампи. Самите улични лампи били с елегантен дизайн, така се поставило началото на екстериорното осветление. В последствие започнало да навлиза електричеството и газените лампи били забравени. Днес останалите по улиците, са туристическа атракция. Още примери за настолни лампи Ultralight.

Електричеството ни дава възможност да захранваме всички настолни лампи, полилей и лунички безпроблемно. Така вместо да се съсредоточаваме върху това как работят, обръщаме повече внимание на дизайна им. Днес можете да намерите всякакви модели лампи подходящи и за интериорно и за екстериорно осветление. Даже не е необходимо да се снабдявате с въглищен газ или животинска мазнина, просто натискаме ключа и светлината идва.