витамини и минерали в спирулина

Какво е Спирулина – прием, цена и отслабване

Суперхрана е термин, който е навлезе последните години в българската кухня.

По дефиниция това са храни, които имат не едно и две полезни свойства, а редица и идват от всички краища на земята. Самият термин обаче „супер храна“ е маркетингов похват, който да накара хората да обърнат внимание на полезното хранене. Защо е нужно някой да акцентира на полезните вещества в дадена храна? Развитието на човечеството, на технологиите, забързаният начин на живот успяват да убедят по-голямата част от хората, че храната по-скоро трябва да е вкусна, отколкото полезна. Много компании и готварски предавания пропагандират за вдигане на вкусa на пиедестал, а оставят като странична тема полезните свойства. Естествено, в отговор на това, се появи на бял свят и терминът „суперхрана“. В тези храни има витамини, антиоксиданти, пептиди, протеини и още много полезни за здравето вещества. Спирулина е една от тези супер храни, която при редовно приемане, може да подобри цялостния тонус на човек.

Спирулина – структура и действие

Спирулина, макар и заклеймена от повечето източници, като синьо-зелено водорасло, е всъщност комбинация от две цианобактерии. Получила е името си, заради интересната им структура – увили са се като спирала. Това, което отличава Спирулината от другите бактерии е наличието на хлорофил, който ѝ позволява да фотосинтезира слънчевата светлина и да се прехранва по този начин.  Другият мит, който е много разпространен из информационните пространства, е че има наличие на витамин В12. Всъщност, има наличие, но витаминът е специален тип, който не се усвоява от организма на човек и е практически неизползваем.

Какво съдържа Спирулината?

Спирулината има в състава си син фикоцианин, който е с доказани антиканцерогенни свойства. Освен добре познатите ни Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, има и гама-линоленова киселина. Тя служи за медиатор на имунни и възпалителни реакции и е в най-голямо количество от всички ни вече познати храни. Поради факта, че супер храната е цианобактерия, не притежава мембразно свързано ядро, както и целулозни стени и това я прави лесна усвояване. Това се вижда най-добре при протеините, които са усвоими на 60%, без да е нужно да бъде подлагана на термична обработка. Белтъците са другата съставка с най-голям процент. Белтъците представляват до 70% от цялото растение. Като пример, можете да вземете червеното месо, което често е спрягано за една от най-богатите храни на белтъци – цели 27%. Белтъчната ефективност е във висок процент, което преведено на ненаучен език значи, че всичко което го приемете, тялото ви ще може да го усвои и обработи. Спирулината е отлично средство за детокс и изчистване на организма от токсини.

Витамините в Спирулина.

Витамините в състава на Спирулина са много и техните ползи са неоспорим факт, особено ако спирулината е свежа като тази на http://spirulina.bg/. Витамин А, който можем да срещнем в морковите, спанака и репичките, в Спирулината е 56 микрограма, което е 25 пъти повече от количеството, което можем да намерим в един суров средноголям морков. Витамин C е 0,9 mg., а витамин В9 цели 2%. Спрямо пшеничния зародиш, количеството на Витамин E е тройно. Количеството на калции е 1% , а на витамин K e 3%. Спирулината е много богата храна и на минерали. Магнезият е повече от този в орехите, а Натрият е два пъти повече отколкото в магданоза. В допълнение Спирулината съдържа и аминокиселини, пробиотици и е естествено богата на йод. Захарите, които влизат в състава ѝ са рамноза, която се разпределя лесно от панкреаса. Вкусът на Спирулината е сладникав именно заради тези захари.

 

 

Макар и с толкова много полезни вещества, Спирулината може да бъде и опасна, ако не е набавена от доверен източник. Както с всяка една храна и растение, ако не е отглеждана или произведена правилно, може да стане опасна за здравето. При спирулина това се проявява в съдържанието на токсични вещества – микроцистини. Поради тази причина е най-добре да се доверите на доказан източник, който да ви гарантира произхода и правилното отглеждане на суперхраната.