обзавеждане за баня от Форма Вита

Обзавеждане за баня – какво да изберем при малка баня?

Няма точни закони какви мебели да подбираме, но има едно много ясно последствие от неправилните изборите – сините колена. Колко пъти ви се е случвало да се блъснете в някоя мебел в собственият ви дом? Обзавеждането преди всичко трябва да е функционално и повечето хора получават този опит след голям брой инвестиции и загубено време в търсене на подходящи решения.

Какво обзавеждане за баня трябва да сложим, ако банята ни е малка и компактна?

Независимо дали става въпрос за мивка за кухня или за обзавеждане за баня, на първо място трябва да стои функционалността.

Повечето от баните са доста малки на размер, въпреки че всички изкарваме част от ежедневието си там. Много често едни от най-приятно изкараните ни минути през деня са именно в банята. Когато отидем на гости и посетим баня, която е обзаведена по-добре от нашата, тънка струя на завист се прокрадва във всеки един човек. Попитахме нашите приятели от Forma Vita, които ежедневно препоръчват обзавеждане за баня, какви грешки се допускат и от кои свои избори са най-доволни.

Когато разполагате с малка баня е хубаво да използвате вградени мебели.

Вградените шкафове са много добра идея и освен че спестяват място, крият и сифонът на мивката и тръбите. Ъглите са другата хитринка, която чака да бъде оптимално използвана. Много голяма част от обзавеждането за баня се предлага в ъглова форма. Именно за да оползотвори ъглите – ъглови рафтчета за козметика, ъглова шкафове и даже ъглови мивки.

Друг много често избиран вариант са висящите шкафове. Те могат да освободят голяма част от подовото пространство и да оставят впечатлението за по-широка баня. При обзавеждането за малка баня е много важно да погледнете по-нетрадиционно. Ако имате нисък прозорец и широки первази, защо не ги използвате и тях? Та това са си готови, направени рафтове.

Стандартните бани са 1.70 м. x 0.70 м. Спокойно можете да намерите и 1.20 м., която да ви остави място и за други неща. Можете даже да намерите ъглова душ кабина и така основната част от помещението ще е свободна за друго обзавеждане. Като цяло душ кабините са доста компактни решения и позволяват да не се мокри цялото помещение, когато се използва банята. Ако желаете вместо душ кабина, можете да сложите душ и завеса, по този начин пак няма да ви се мокри останалата част от помещението и ще спестите място.

Като говорим за малки мебели, няма как да не споменем и мивките, които можете да намерите с размер 30 см. Освен това, добро решение са и тоалетните, които се закачат за стената – изключително модерни и оставящи впечатлението, че тоалетната се носи във въздуха, точно като естравагантните решения предлагани от Roca.

Ако банята ви е малка, но в същото време имате още едно помещение, защо не го превърнете него в баня за гости?

Повечето хора са доволни от обзавеждането на банята си, но споделят че не биха били, ако не бяха отделили сериозно количество време да проучат различни варианти. Семействата с деца пък съветват да се съобрази размера на обзавеждането за баня с размера на детето. Дори да сте си направили прекрасен дизайн, ако не е удобен на детето, ще се добавят разни стълбички и малки елементи, които ще заличат прекрасния ви дизайн, заради това е най-добре още в началото да се мисли и за подрастващите. Ако пък имате допълнително помещение, вместо баня и тоалетна за гости, можете да го превърнете в детска баня и тоалетна.

Интересна грешка при обзавеждането на баня е подбирането на грешно осветление и затъмняването на прозорците. Прозорците са естествен източник на светлина и не трябва да бъдат затъмнявани, опушвани или облепяни с фолио. Поставянето на огледало трябва да е съобразено така че да не пада сянка върху него. По този начин ъгъла на видимост е възможно най-ефективен.

Като цяло изборът на обзавеждане за баня не е лесна задача

Не е обаче и нещо с което човек не може да се пребори. Отделяйки достатъчно време за да определите какво искате и как ще е най-функционално си спестявате синините от блъскането в неправилното подредено обзавеждане.