моноблок от Forma Vita със задно отичане

Какво да съобразим, когато избираме санитарен порцелан?

Санитарен порцелан – избор и спецификации

Много хора се сблъскват с привидно лесната задача да си изберат мебели за банята. По един или по друг начин се впускат в часове размисли и разглеждане на продукти, които харесват и после отхвърлят, защото не са функционални или пък са тотално неприложими за тяхното разположение на банята. Банята трябва да е колкото се може по персонализирана и да отговаря на индивидуалните нужди на семейството. Примерно, не е възможно да се пренебрегне съобразяването с размерите на децата и техният достъп до по-високата мивка или тоалетна чиния. Изборът на правилен санитарен порцелан спестява допълнителното закупуване на допълнения към мебелите.

Какъв вид санитарен порцелан да изберем – моноблок или модулна система с казанче и тоалетна чиния?

Моноблокът са съединени казанче и тоалетна чиния (https://en.wikipedia.org/wiki/Sink), които не могат да бъдат разделени при монтажа. Този вид санитарен порцелан е малко по-труден за монтиране, но пък изглежда добре естетически.

Отделните модули са често избиран вариант, особено когато разположението и големината на банята не позволява да бъде подбран моноблок. Този вариант е най-евтин и е най-широко използваният. Негово подобрение е ако казанчето се монтира в стената и не е видимо. Видовете тоалетни чинии могат да бъдат фуния, белвил и козирка, както и със задно и с долно отичане на водата. По-новият вариант са тоалетни казанчета тип козирка с хоризонтално отичане.

Тоалетните казанчета също имат няколко вида разновидности. Различават се по това откъде идва водата, която ще пуснат към тоалетната чинии. Казанчетата със странично водоподаване вземат водата от едната страна и не са ограничени като местоположение от тоалетната чиния. Съответно тези с долно отичане, трябва задължително да са монтирани директно над тоалетната чиния. Ниско разположените казанчета са тези, които са по-предпочитани, най-малкото защото с тях тоалетната изглежда по-просторна. Санитарният порцелан може да превърне вашата тоалетна в едно претруфено място или в хармонично помещение, според това как е подбран.

Самите казанчета могат да имат два бутона или много често един бутон, който е разделен на две половинки. Функционалността на този тип казанчета за тоалетна се състои в това да може да се пуска различно количество вода. Това спестява разходи и възпрепятства ненужното разхищение на воден ресурс.

Нова иновация са тоалетните седалки с ограничено движение. Тоест те правят пълен курс, но бавно и плавно, за да не се случва така, че ако го изтървете, да падне рязко и да се счупи. Това също намалява разходите и удължава времето за смяна на тоалетната седалка.

Когато избирате вид санитарен порцелан в магазина не се притеснявайте да седнете на него. Не сте първият човек, който го прави няма и да сте последният. Ако не подберете правилният размер и височина, можете да се сбогувате с удобното прекарано с часове време в тоалетната. Позицията на краката е от изключителна важност за едно удобно преживяване в стаичката с двете нули.

Изборът на мивка също не е особено лесен.

Многообразието от материали и видове може да ни обърка, докато подберем правилната. Мивките направени от порцелан имат клоняща към нула пропускливост на вода и именно поради тази причина са широко използвани. Интересни са тези мивки, които са направени от стъкло и от мрамор и двата типа са дълготрайни и могат да представляват елемента, които да привлича най-много внимание. Спрямо къде и как е монтирана една мивка, то тя може да бъде окачена, на поставка или вградена. Санитарният порцелан, като цяло, може да бъде монтиран така, че да използва място, което иначе би било непригодно за нищо друго – примерно, монтирането на ъглова мивка. Най-широко използваният вариант при мивките са вградените модели, които се вграждат в някакъв плот, а сифонът и тръбите се скриват с шкаф.