Ако пък имунитета ни наистина се нуждае от сериозна помощ, то можем да се възползваме от благотворния ефект на една доста древна, но ефективна медицина - Аюрведа

Начини да подобрим имунитета си по естествен начин

Със застудяването на времето се увеличава риска от настинка и грип. Ако чувстваме, че всеки вирус или настинка първо нас хваща, това несъмнено е знак че имаме слаб имунитет.

Не е обаче необходимо да инвестираме в разни таблетки с витамини или други хапчета. Ако искаме да повишим имунитета си е нужно само да се възползваме от помощта на природата. А тя наистина ни е дарила с разнообразни средства, подходящи за всеки сезон.

Има за щастие лесни начини да поддържаме имунитета си в топ форма целогодишно. Ето някои от тях:

Да ядем полезна храна

Разнообразното и пълноценно хранене е ключов фактор за повишаването на имунитета ни и поддържането на едно оптимално здраве.

Има някои храни и подправки, които действат като естествени антибиотици. Те са лесно достъпни и изключително ефективни. като например лук, чесън,  босилек, джинджифил, куркума, ехинацея, черен бъз и др. Тук ще ви опишем свойствата на някои от топ имуностимулантите.

Прополис

Този имуностимулант, познат още като (клеева тинктура), може с право да се нарече дар от природата, защото има разнообразие от полезни свойства. Той има антивирусно, антимикробно и противогъбично действие. Има свойството да увеличава белите кръвни тела, с чиято помощ се предотвратяват гъбичните инфекции. Той съдържа редица минерали, витамини, флавоноиди. Флавоноидите са антиоксиданти, които правят клетъчните мембрани здрави и не позволяват да натруването на мастни депа в черния дроб, сърцето и мозъка.

Цитрусови плодове

Без съмнение цитрусите са отлично решение срещу грипа. С богатото си наличие на витамин C и антиоксиданти те се борят с вирусните инфекции и намаляват лошия холестерол.

Чесън

Чесънът има антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства. Известен факт е, че вирусите и бактериите, за разлика от антибиотиците не могат да развият устойчивост срещу този зеленчук.

Зелен чай

Пиенето на повече течности наистина може да повиши имунитета. Важно е само тези напитки да са натурални. Зеленият чай например има богато съдържание на полифеноли, които представляват мощни антиоксиданти. Счита се, че катехините от тези антиоксиданти се борят успешно със симптомите на грипа.

Черен бъз

Този вкусен плод има редица полезни качества, от които и заздравяването на имунитето. Сокът от бъз е изключително полезен. Той е богат източник на антиоксиданти, каротеноиди, витамин А и В, танин, флавоноиди, аминокиселини, голямо количество витамин С, рутин (витамин Р), органични пигменти и др.

Облекчава симптомите на кашлицата, грипа, вирусните и бактериални инфекции Той съдържа протеини и биофлавоноиди, които убиват вирусите на грипа и настинката в зародиш

Да спим

Неслучайно са казали, че сънят е най-доброто лекарство. Липсата на сън ни прави уязвими за болестите. Има доказателство, че сънят забързва процеса по въстановяване когато човек боледува.

Ако пък имунитета ни наистина се нуждае от сериозна помощ, то можем да се възползваме от благотворния ефект на една доста древна, но ефективна медицина – Аюрведа. Тя е на повече от 5000 г. и има доказани благоприятни свойства върху редица заболявания, от които и нисък имунитет. Тя прилага лечебни терапии и масажи със автентични масла и билки от Индия, чрез които тялото се въстановява по натурален начин.

В Аюрведа се поставя огромен акцент върху превенцията на заболяването. В Аюрведа се смята, че здравето се дължи на хармонията между тяло, душа, разум и околна среда.

Можете да си направите процедура според методите на Аюрведа в Ayurveda Sofia. В тази Аюрведа клиника работят опитни сертифицирани индийски доктори, които извършват прегледи и процедури по методите на Аюрведа.