избор на счетоводната кантора

Счетоводна кантора – как да изберем най-подходящата

Счетоводната кантора е онова нещо, без което почти никой среден и голям бизнес не би успял да оцелее в България. Правилата и нормите в българското законодателство се сменят ежемесечно и освен, ако нямате безкрайно много време за да ги следите, то и вие сте се сблъсквали с нуждата от счетоводител. Днес обаче на пазара има страшно много фирми, които предлагат такива услуги и ценовите диапазони са най-различни. Естествено това е огромна пречка за всички, които просто не искат да се занимават с едно дълго подбиране, но знаят, че счетоводната кантора е неизбежна. Именно заради това ви подбрахме няколко насоки, които да следвате, когато ви потрябва някой да ви осчетоводи едно две неща. Особено, ако вашият случай е такъв, че за първи път ще ви се наложи да се сблъскате с този тип услуга, нашата статия ще ви помогне значително.

Много е важно счетоводителят, който изберете да е запознат детайлно с вашето занимание.

Без да се налага да му напомняте, той трябва да следи за промени във вашият сектор и да ви уведомява за тях. След като го снабдите с всички документи, трябва по всяко едно време, той да е в състояние да ви даде информация, кой документ е при него и кой не е. Всичко това е свързано с високо ниво на организация и подреденост. Разхвърляността и хаоса не са преимущества, а сигурен знак, че този счетоводител ще ви загуби поне 2,3 формуляра. Друго важно условие е да забележите, дали той проверява числата, които му давате. Един професионалист, никога не се доверява на трети лица, че са сметнали всичко правилно, а хвърля един бърз поглед, дали всичко е редовно.

Една от най-важните неща, които трябва да проверите е дали вашият счетоводител има опит и какъв.

Най-благоприятната ситуация е, когато се е занимавал вече с фирми във вашия бранш или много близък. От Bankova.net споделят, че счетоводна кантора с малък опит в съвсем различен бранш едва ли ще ви свърши работа. Търсете винаги широко насочени счетоводители, които са обслужвали много компании. Все пак не чак толкова много, че да не могат да смогват с поставените им задачи. Максимума на месечно обслужване на един единствен счетоводител е не повече от 10 – 15 компании. Хубаво да знаете, че в по-големите компании, освен счетоводители има и млади специалисти. Те вършат по-обемните неща и вашите документи могат да бъдат прехвърлени на тях. Големината на обслужваните компании също е от значение, защото има разлика във воденето на фирма, която разполага с трима души персонал и такава с триста. Можете да поискате от счетоводителя малко повече обяснения за фирмите с които работи.

Добър счетоводител е и онзи, който освен да ви води счетоводните операции ви дава и насоки свързани със счетоводното облагане и неговото потенциално оптимизиране.

Не само това, ами той трябва да е човек, на когото имате пълно доверие. Както и да можете да поискате финансова консултация по всяко време. Тук, трябва да сте убедени, че съветът, който ще получите ще е на база на преживян личен опит.

Въпреки че всеки се опитва да намали разходите си, избирайки счетоводната кантора не трябва да прибързвате и да си базирате избора само и единствено на цената на услугата. По никакъв начин никой не може да ви спре, да приемете най-ниската оферта на пазара, но ние ви гарантираме, че това ще навреди на вас и на вашата фирма. За да не сме толкова черногледи, то поне ще ви докара главоболия.

Добрата счетоводна кантора ще се превърне във ваш дългогодишен партньор. Заедно можете да изградите бизнес план и данъчно планиране за развитието на вашият бизнес. Определено наемането на външна счетоводна услуга е по-изгодна, отколкото да си наемете собствен счетоводител. Трябва да се внимава при избора на човек, който ще организира финансите ви.

Счетовдна кантора АиЯ Банкова

Адрес: бул. Цар Борис III Обединител № 155, вх. Б, ет. 1, ап. 1, 4002 Пловдив

Телефон: 032 331 743

Работно време: понеделник-петък: 09:00 до 17:00 ч.