Дизайнът – ключов фактор за обзавеждане за банята

Съвременните дизайнери, които се занимават с обзавеждане на баня, не работят на парче. В това се състои ключът на тяхната дейност. По този начин те успяват да реализират цялостно идеи, които включват всички важни точки в помещението за баня. По този начин обаче се открояват някои нови решения, които се харесват на обикновените потребители и те ги реализират в интериора именно като отделни намеси. Представяме на вашето внимание дизайнерски решения от последните години, които са се откроили като самостоятелни трендове.

Едно от забележителните и не толкова популярни решения е превръщането на циментовите разтвори, които следва да запълват дупки и пространства между плочките, в естетически елемент. В този смисъл, фугите вече не са просто познатите зони, които се изпълват за скрепяване на плочките заедно. Хората виждат възможност да използват този елемент по творчески начин в банята си, за да подчертаят специфични модели плочки, да акцентират дадена зона или да използват контрастиращи фуги на обикновените традиционни бели плочки за баня.

Обзавеждането за баня следва глобален тренд – да се обзавежда устойчиво, с мисъл за природата и с присъствие на природата. В този смисъл дизайнерите са изправени пред дилемата дали да затворят пространството по един начин гарантиращ изцяло традиционалистки подход, или да отворят банята за използването на дървен материал като облицовки, за направата на мивки от цимент, за украсяването с най-различни зелени елементи и т.н. Дизайнерският отговор на тази тенденция през последните години се прояви в създаването на колекции плочки за баня, които имитират естествени повърхности, но те явно не са достатъчни на много потребители и затова в списания за модерната баня могат да се видят изключително иновативни и смели решения.

Революционна промяна в банята дойде с модерните мебели за баня, които комбинират в едно голямо складово пространство, широк умивалник и плот пространство. Трябваше време и българските потребители да свикнат с този нов маниер на разположение в банята, но сега хората избрали долен шкаф за баня с вграден умивалник се радват на изключителна практичност в интериора. Комбинацията с горен огледален шкаф също отваря интериора по естетически и практичен начин, а все повече се завръща тенденцията и за силна акцентна светлина в тази зона.

За съвременните наблюдатели на процесите по обзавеждане за баня е все по-трудно да усетят промени, които си влияят взаимно – тоест идват сякаш хем от дизайнерите, хем от хората, които сами намират алтернативи за интериора. Един микс от двата феномена се наблюдава в следния случай: хората по света масово обзавеждат банята си в неутрални бежови, кремави цветове, телесни цветове  (както още са известни). Когато обаче съчетаят тези цветове с обикновените хром смесители, те сякаш не съответстват добре на този вид неутрални облицовки. Дизайнерите са хванали този тренд и предлагат при избор на плочки за баня в неутрални цветове, смесители в по-тъмни бронзови цветове, старо злато, дори черни на цвят смесители, за да може да се постигне по-стилно съчетание.

Това са само примери как съвременните дизайнерски трендове се смесват с настроенията на хората относно главното въздействие на банята като естетически фактор в домашния интериор.