Зимни обувки: Как да ги изберем

Новият сезон идва, а с него и смяната на зимните обувки. Малко по малко летните дрехи ще бъдат спасени и заменени с по-топли. Същото ще се случи и с обувките и сандалите, които ще бъдат отнесени към затворените и топли модели.

Изборът на обувки ще зависи от предназначението, което ще използвате. Ако имате нужда от офис обувки, например, трябва да дадете предимство на комфорта пред палтото, тъй като ще сте покрити през по-голямата част от деня, точно обратното, ако работите или прекарвате много време навън.

Поради тази причина, преди да изберете обувка за новия сезон, трябва да направите баланс между това, което имате и това, от което се нуждаете. В зависимост от това трябва да изберете един или друг формат, за да поддържате краката си здрави през цялата година.

Съвети за избор на зимни обувки

След като се реши за какво ще се използват обувките за този сезон, трябва да се вземат предвид редица фактори, сред които пръстите да имат достатъчно пространство и свобода на движение.

Оценете подметката на обувката

Подметката трябва да осигурява стабилност и да не се хлъзга. Подметките с определена дебелина смекчават удара при ходене и спомагат за разсейване на натоварването. Най-добрият вариант за всеки е да избере гумени или синтетични подметки, тъй като те имат по-голям капацитет на омекотяване от кожата. Това прави въздействието върху ставите по-меко.

Стайл зона

Изработен от дишащи материали

Обувката трябва да е от дишаща материя, като кожа например. Колкото по-естествени са те, толкова по-малко ще навредят на крака, особено в зоната, където е покрит. Циркулацията на въздух във вътрешната част ще предотврати неприятните миризми и прекомерното изпотяване.

Трябва да внимавате с тази точка, тъй като понякога има материали, които са много подобни на естествените, но не са, така че е по-добре да прочетете обяснителните етикети, преди да ги купите, тъй като това ще избегне неприятности и бъдещи щети на краката.

Гъвкавост

Предната част на обувките (кутията за пръстите) трябва да е гъвкава, за да могат ставите да извършват удобно движение без натиск. Ако обувките са за деца, е много важно пръстът да е гъвкав, а частта, която държи петата и глезена, да е по-твърда, тъй като по този начин ще се избегнат наранявания и лошо стъпване.

Височината на тока или платформата

В идеалния случай височината не трябва да надвишава три сантиметра. Стъпалото на възрастен разпределя цялата тежест на тялото през стъпалото и петата носи най-голямо натоварване. Колкото по-голяма е височината на тока, толкова по-голяма е тежестта, която предната част трябва да издържи, което може да доведе до метатарзалгия, ако се злоупотребява с обувки с висок ток. Това е нещо, което жените обикновено правят всеки ден, особено ако работят пред обществото или в офиси.

Стелки

Ако се използват персонализирани стелки, препоръчително е да изберете обувка, в която може да се поставя и изважда удобно, за да се улесни употребата. Стелките трябва да се използват редовно, така че обувката, избрана за нея, трябва да бъде най-използваната всеки ден.