Изваждане на мъдрец

Какво представлява изваждането на мъдрец?

Изваждането на ретиниран мъдрец е хирургична процедура, която се извършва от зъболекар или орален хирург. Целта е да се премахнат една или повече осмици – четирите постоянни зъба, които пробиват в задната част на устата, както отгоре, така и отдолу. Мъдреците са третите и последните молари, които се появяват при повечето хора в тийнейджърска или 20-годишна възраст. В зависимост от препоръката на зъболекаря се извършва процедура за отстраняването им.

Какво представляват мъдреците?

Мъдреците, или „третите молари“, обикновено пробиват преди 25-годишна възраст. Затова те се появяват в зряла възраст, откъдето идва и името им. Някои хора ги възприемат като част от „ритуала на прехода“ – появата им не създава проблеми. При други пробивът на мъдреците е свързан с редица проблеми – тези зъби могат да се изтласкат, да се задържат или да израснат под неправилен ъгъл.

Както обяснява Health Page, когато взема решение за начина на лечение, зъболекарят взема под внимание начина, по който расте мъдрецът. Това е така, защото тя може да причини проблеми от ортодонтско и оклузално естество (когато долната челюст не може да се движи правилно спрямо челюстта) или повтарящи се възпаления на венците, да бъде в неправилна позиция и да увреди корените на съседните молари или да причини изтласкване, както и да причини неспецифични симптоми, включително мигрена.

Кога е необходимо да се извади мъдрец?

По време на стоматологичните прегледи (два пъти годишно) вашият зъболекар ще оцени състоянието на зъбите ви. Ако той или тя е загрижен за състоянието на мъдреците ви, той или тя ще извърши допълнителни прегледи и ще направи рентгенови снимки. След това той ще обсъди с вас възможностите за лечение. Мъдреците обикновено се отстраняват по хирургичен път в следните случаи:

– Здравите зъби в съседство с мъдреците могат да бъдат увредени

– Съществува риск от задържане на зъби

– Съществува риск от инфекция- Появили са се кисти или тумори

Отстраняването на задържаните мъдреци намалява риска от бъдещи проблеми. При хората, които избират екстракция, рядко се наблюдават усложнения. Вярно е, че е трудно да се предвиди какви проблеми могат да възникнат в бъдеще, но има много предимства при премахването на мъдрец в сравнение с липсата на тази процедура:

– Мъдреците, които не предизвикват никакви симптоми, могат да увеличат риска от развитие на заболявания.

– Ако в челюстта няма място за поникващите зъби, е трудно да се осигури достъп до тях и да се почистят правилно.

– Сериозните усложнения, свързани с пробива на мъдреците, се срещат по-рядко при по-младите хора.

– При по-възрастните хора могат да възникнат проблеми по време на процедурата и следоперативни усложнения.

Какви са рисковете, свързани с изваждането на мъдрец?

Повечето процедури по екстракция не предизвикват усложнения в дългосрочен план, но някои проблеми могат да възникнат непосредствено след процедурата.

Сухата ямка възниква, когато образувалият се след процедурата кръвен съсирек се разпадне в раната след екстракцията (в алвеолата) и оголи подлежащата кост. Това е болезнено състояние, което забавя оздравителния процес.

– Хранителните частици и бактериите, попаднали в алвеолата, могат да причинят инфекция.

– В синусите може да се развие възпаление.

– Долната челюст може да отслабне.

– Нервът, достигащ до долната устна, езика или бузата, може да е увреден.

Ако се съмнявате в рисковете от екстракцията, консултирайте се с вашия зъболекар или орален хирург. Специалистът ще ви обясни какво включва процедурата и ще определи дали тя е подходяща за вас.