Какъв е приносът на пребиотиците?


Пребиотикът е вид фибри, които действат като източник на храна за микроорганизмите. Те са малко по-различни от обикновения пробиотик. Различните пребиотици имат различно въздействие върху организма. Някои от тях включват засилване на имунната система и намаляване на лошите бактерии. Други помагат за регулиране на настроението и апетита. В допълнение към насърчаването на добрите бактерии, пребиотиците са полезни за здравето на костите.

Пребиотиците не са бактерии

Въпреки името си, пребиотиците не са бактерии. Те са вещества на основата на фибри, които подхранват полезните бактерии в червата ни. Те могат да бъдат открити в някои храни, като киселото мляко, овесените ядки и артишока в Йерусалим. Използват се и в някои хранителни барове и сладолед.

Те са фибри

Ако искате да подобрите здравето на храносмилателната си система, добре е да включите храни, богати на пребиотици и пробиотици. Тези бактерии помагат да поддържате червата си здрави, като ги захранват с фибри. Известно е, че тези бактерии помагат в борбата с възпаленията и предотвратяват някои видове рак. Някои хора смятат, че те помагат и за регулиране на теглото.

Те са пробиотици

Пребиотиците са съединения, които се намират предимно в храните от растителен произход и които помагат на пробиотиците да вършат работата си. Тези съединения могат да бъдат открити в храни като праз, суров чесън, лук, нахут и аспержи. Други източници на пребиотици включват хлъзгав бряст, псилиум и какао на прах. Тези съединения са полезни за червата и могат да помогнат за подобряване на храносмилането.

Източник на храна

Пребиотиците са важни за здравето на храносмилателната система и могат да бъдат открити в много храни. Те се намират естествено в храните с високо съдържание на фибри, но също така се добавят към тях и се предлагат като хранителни добавки. Пребиотиците имат многобройни ползи, включително поддържат здравето на червата и укрепват имунната система. Освен това те могат да помогнат при запек.

Подобряват храносмилането

Пребиотиците са полезни микроби, които се намират в храносмилателния тракт. Те могат да бъдат открити в различни храни и спомагат за растежа на полезните бактерии в червата. Проучванията показват също, че пребиотиците могат да подобрят усвояването на калция. В едно проучване например е установено, че жените, които са консумирали повече пребиотични храни, са имали по-висока степен на усвояване на калция, отколкото тези, които са консумирали по-малко от тях.

Намалят стреса

В едно скорошно проучване изследователите установяват, че пребиотиците помагат на плъховете да спят по-добре и намаляват стреса. Групата плъхове, на която са давани пребиотици, е имала по-дълга REM фаза на съня и е показала по-ниска честота на птсд. Това не е изненадващо, като се има предвид, че сънят е тясно свързан със стреса.

Насърчават здравословното функциониране на червата

Пребиотиците са полезни бактерии, които спомагат за растежа и функционирането на червата. Това е важно за храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Здравите черва подпомагат и психическото и емоционалното ви здраве. Проучванията показват, че редовната консумация на пребиотици може да ви помогне да се преборите със стреса, тревожността и депресията. Изследователите дори са установили, че пребиотиците могат да намалят нивата на кортизол в слюнката ви.