Кога са започнали да се рисуват икони?

Има исторически доказателства, според които изографисването на икони започнало да се прави много назад във времето, в първите векове на новото хилядолетие. Тези факти и писания говорят за хора, които били изключително вярващи и отдадени на Бога, те помагали на болни да се изцелят и на обладани да се освободят.

Едно от тези исторически доказателства е житието на св.Симеон Нови. Той е живял през VI-ти век в Сирия и за него се говорило, че извършва чудеса, а молитвите му омилостивявали Бог. В писанията се разказва за една клета жена, която се обърнала към светеца, разказвайки му за проблемите с мъжа си. Светецът започнал да се моли за жената и скоро тя не само изгладила отношенията със съпруга си, ами им се родило и дете, което скрепило връзката им. Тогава тя вкарала в дома си картина, на която бил изобразен ликът на св. Симеон Нови и я оставила да пази семейството. Никъде не се споменава дали тази картина е била купена или специално е поръчана да бъде нарисувана. Историята продължава с това, че редица хора, по-късно, благодарение на нея били излекувани, а обладаните се освободили от злите сили.

Друга история, която се разгръща в същото житие е тази на един обикновен занаятчия от Антиохия. Той бил обладан от зли демони и благодарение на св. Симеон Нови и неговите искрени молитви към Бог,  успял да се върне към себе си и да се освободи от тези сили. В знак на огромната си благодарност той поставил изографисания му образ, окачен пред работилницата му. По този начин не само отдал почитта си, но и искал всички на тържището да разберат, че светеца е пророк и може да помогне на нуждаещите се.

Не се минало много време и в града започнали да се разпространяват лоши коментари по отношение на св. Симеон Нови, той бил обвинен в идолопоклонничество. Хората желаели ликът му да бъде свален веднага. Историята разказва, че малко преди да бъде унищожена картината се появила блудница, която се разкрещяла, признавайки си коя е и казвайки, че е почувствала, че в онзи момент  била пропита от божествена енергия и била „изпълнена със Светия Дух”. Това накарало тълпата да повярва, че действа против волята Божия и картината остава на мястото си непокътната.

Източник: ikonopis.bg