Кои са предимствата и недостатъците на чип тунинга

Чип тунингът или известен още като ремап на автомобилите е накратко казано изкуствено повишаване на мощността. Обикновено до него прибягват онези запалени шофьори, които са фенове на високите скорости и ревящите двигатели. За тях бързото шофиране е свързано с приток на адреналин по същия онзи начин, при който парашутист скача от самолета и стремглаво започва да се спуска надолу.

Как се прави чип тунинг, полезен или вреден е той за автомобилите, предстои да разберете в следващите редове.

Що е то чип тунинг и защо водачите прибягват до него

При производството на автомобилите, производителите са задължени да се съобразяват с редица изисквания. По тази причина те налагат редица ограничения на всяко произведено и пуснато за продажба превозно средство. Мощността е редуцирана до определено ниво и е наложено ограничение на скоростта, която автомобилът може да развива.

Тези ограничения обаче по никакъв начин не спират търсачите на силни усещания. За да усетят тръпката от бързото каране, мнозина от тях прибягват до чип тунинг на автомобила си. При него се извършва промяна на оригиналния софтуер на колата с цел да се постигне по-висока производителност и ефективност на двигателя.

Вариантите за смяна на оригиналния софтуер с тунингован са няколко. Едни от тях са предназначени за по-стари модели коли, а други са осъвременени и са напълно подходящи за съвсем новите модели, които са вече на пазара. Кой е подходящ конкретно за вашия автомобил и колко ще ви струва манипулацията, можете да разберете, като се свържете със сервиз, предлагащ услугата.

Какви предимства и недостатъци има чип тунинга

Една такава намеса и промяна в заводските настройки на автомобилите си има своите силни и слаби страни. След като претеглите плюсовете и минусите от манипулацията, ще можете да вземете и правилното решение дали да подложите колата си на това.

Предимствата от чип тунинга се свеждат до:

  • Повишаване на мощността – първата и основна причина, поради която се прави чип тунинг на автомобилите. Чрез преработване на софтуера, мощността и въртящия момент на двигателя значително се увеличават.
  • Подобрява се икономията на гориво – този плюс се постига, като се оптимизират настройките за инжектиране на гориво. Това води до по-ефективно изгаряне на горивото, а негово следствие е намаляване на разходната норма.
  • Подобрява се управляемостта на автомобила – след чип тунинг педалът на газта се натиска по-лесно, а това превръща шофирането в истинско удоволствие.

Нека не пренебрегваме и слабите страни на чип тунинга, които се свеждат до:

  • Повишава се рискът от повреда на двигателя – след преработка на файловете, натоварването на двигателя се увеличава. А това увеличава и риска от повреди по него.
  • Противоречи на закона – да, точно така. В някои държави чип тунингът е незаконен.
  • Противоречи на гаранцията – това е валидно за автомобилите, които са все още в гаранция. Ако в резултат на манипулацията се стигне до някаква повреда, никой производител няма да признае гаранцията за валидна.

След като вече сте наясно със силните и слабите страни на чип тунинга, можете да вземете и най-доброто решение какво да правите с автомобила си: дали да го подложите на манипулацията, или не.

Може ли да се твърди, че премахването на някоя от системите за вредни емисии е чип тунинг

Както всички знаем, съвременните автомобили са произведени с редица системи, които имат за цел да ограничат вредните за околната среда емисии. Всяка от тях има своето предназначение и по един или друг начин я предпазват.

Може ли автомобилът без тях? Премахването на която и да е, може ли да се смята за чип тунинг? Да, автомобилът няма да усети отсъствието им. Дори премахването на някоя от тези системи, е много вероятно да повиши мощността и да свали разхода на гориво.

Да вземем за пример филтъра за твърди частици или ДПФ. До премахване на ДПФ се стига, когато той е запушен и пречи на работата на двигателя. Най-напред се извършва физическото му отстраняване, а впоследствие и софтуерно изключване, което е задължително. Именно софтуерното изключване можем да сметнем за чип тунинг в конкретния случай. Това е така, защото при него се налага преработка на файловете, които водят до промяна в управляващия софтуер, както при тунинговането.

Искате ли да повишите адреналина си? Високите скорости ли са вашата страст? Решението е едно – направете ремап на автомобила си и се насладете на бързото шофиране и ревящия мотор. За да бъдете очаровани от резултата, най-важното е да се доверите на професионалисти.