Първият ми музикален инструмент: Съвети за ефективно обучение

Създаването на музика може да бъде много забавно, ако напредвате бързо в обучението си, но какво се случва, когато започнете да забелязвате този напредък и си кажете: „Мога да го направя!“ Тъй като не само инструментът, но и процесът на изучаване на музика са нови за вас, вие сте изправени пред въпроса как да преминете на следващото ниво, за да го направите възможно най-ефективно.

Изкуството да се балансира между почивка и тренировка

Целта е да се движите напред, а не да затъвате. Напълно разбираемо. Но това може да ви накара да мислите, че трябва да тренирате непрекъснато, възможно най-дълго и на най-високо ниво на трудност. Не точно. Няма причина да се стараете прекалено много, защото когато енергията ви свърши, музикалната ви памет е като смартфона ви в мъртва зона. Продължаването в това състояние би било загуба на време и енергия. Така че не се отчайвайте. Когато почувствате, че се сблъсквате със стена в напредъка си, е време да спрете и да си вземете почивка, за да възстановите силите си и да не изпадате в застой.

Колко време и колко често трябва да практикувам?

По принцип трябва да имате предвид следното: Това, което тренирате на първо място, е така нареченият „мускул на паметта“. За да останат движенията, акордите и мелодиите трайно в мозъка ви, те трябва да се съхранят в дългосрочната ви памет. Обикновено това се получава, ако се упражнявате поне 20-30 минути и свирите наученото след почивка във фазата на концентрация. Това задейства процес в мозъка ви – доказан от учените чрез технологията на магнитно-резонансната томография – при който музикалните движения, които сте упражнявали, се записват в дългосрочната ви памет. За да сте сигурни, че наученото няма да бъде забравено, трябва да практикувате няколко дни, за предпочитане редовно по едно и също време. Точно поради тази причина не е препоръчително да тренирате например два часа един ден, а през следващите три дни да не правите нищо. Много по-добре е да се упражнявате по половин час или малко повече всеки ден, стига това да е непрекъснато.

Разбиране на песента

Преди да научиш една песен, трябва да я разбереш. Изслушайте цялото произведение няколко пъти, разберете промените, структурата и намерението. Това ще ви спести много трудности впоследствие. Няма смисъл да започвате работа, без да имате представа какъв ще бъде крайният резултат. Преди да започнете, трябва да знаете къде ще ви отведе пътят. Първо анализирайте нотите, акордите или табулатурата. В каква тоналност е произведението? Запомнете къде има повторения и колко пъти се повтарят. Има много неща, които трябва да се изучат чрез активно слушане, преди дори да започнете да учите акордите.

Изготвяне на план за поддържане на дисциплина и организация

За повечето деца и юноши следните думи обикновено не звучат добре: „организация и дисциплина“. Просто се опитайте да ги възприемете като полезни инструменти за практикуване и учене. Вероятно е да се забавлявате цяла вечер с китара без определена цел, но това рядко се превръща в бърз и мотивиращ успех в обучението. Разбира се, имате право просто да свирите на инструмента си от време на време. Но трябва да направите и обратното и да се посветите с цялото си тяло и душа на упражняването на дадено произведение. Идеалният вариант е да съставите план за упражнения с вашия учител по музика. Планът ще ви помогне да се усъвършенствате по два начина: От една страна, той ще ви помогне да установите редовна практика. В същото време това ще ви предпази от претоварване с практики, мотивирани от прекомерни амбиции. Всеки ден записвайте кога и колко време сте практикували.  

Източник: prosound.bg