Решен съм! Искам да сменя работата си!

Психологическото отношение е важна част от търсенето на работа. Ако все още осъзнавате, че нерешителността ви отчасти е свързана с нежеланието ви да смените работата, опитайте да напишете на хартия десетте точки, които трябва да попълните за успешно търсене. Едно малко уточнение – изпълнението на всички задачи трябва да зависи само от вас. Когато разберем, че ситуацията е под наш контрол, тогава увереността автоматично се увеличава до оптималното ниво, което ни помага да вземем решение за конкретни стъпки.

Да живееш само с мечта за светло бъдеще е неблагодарна задача, на първо място, по отношение на себе си. Погледнете отблизо текущата си работа. Какво ви дава освен заплата или друг очевиден бонус? Ако сте решени да напуснете настоящата си работа, помислете как можете да се възползвате от нея в бъдеще. Може би тук имате възможност да създадете много полезни контакти и активно да поддържате бизнес контакти? Или може би вашата заплата ви позволява да отделите част от парите за развитието на вашия собствен бизнес? На този етап е добре да започнете да събирате писмени препоръки от колегите си и партньори – те така или иначе ще ви бъдат полезни. По очевидни причини можете да поискате препоръка от вашия непосредствен ръководител само когато вземете окончателното решение да напуснете компанията.

Светлото бъдеще ще се отдалечава все по-далеч от вас, докато започнете да го подхождате последователно. Тук ще ви помогне способността да правите реалистични планове и да ги разделяте на малки и най-важното, измерими стъпки. Чрез опростяване на глобална задача до сто малки стъпки, ще преодолеете една от основните причини за отлагане – нежеланието да се заемете с мащабна задача. Важно е да запомните да прилагате елементите от списъка всеки ден. Това означава, че мотивацията ви също ще расте.

Недоволството от работата е много благоприятно състояние, което ни позволява да разберем по-добре нашите собствени професионални цели. Ако сега е грешният момент за смяна на фирмата, това е чудесна причина да осъзнаете предимствата на текущата работа и да се подготвите за промените постепенно. Но ако причината е нерешителност, признайте необходимостта от вътрешни промени. Подобряването на професионализма и самочувствието със сигурност ще даде положителни резултати.

Източник: телевизия България24