етерични масла

Етеричните масла – какво представляват и как да ги използваме?

Етеричните масла са познати на човечеството от хилядолетия. И до днес този ценен дар от природата намира широко приложение за поддържане на нашето емоционално и физическо здраве. Ако и вие искате да се възползвате от множеството предимства, които есенциалните масла могат да ви предложат, но не сте сигурни от къде да започнете и как да ги използвате правилно, тази статия е специално за вас.

В следващите редове ще изясним какво точно представляват есенциалните масла, както и ще ви дадем няколко полезни съвета, свързани с начина, по който може да ги използвате.


Какво представляват етеричните масла?


Нека започнем от начало и да обърне внимание на това какво точно означава терминът “ етерично масло”. Като етерични се означават специфичен вид растителни масла, които са извлечени от ароматните части на растението, като корени, листа, цветове и т.н. Този вид масла освен отличаващ се и приятен аромат, имат и полезни терапевтични свойства.


Етеричните масла практически могат да се извлекат от почти всички растения, затова и многообразието, което се предлага е голямо. Това е предимство, тъй като със сигурност ще откриете аромат, който намирате за приятен, както и масло, което да използвате за облекчаване на конкретен проблем.

Сред най-популярните видове се нареждат: лавандулово масло, масло от лимон, чаено дърво, евкалипт, мента и др.
Още нещо, което трябва да знаете за есенциалните масла е, че те имат силна концентрация, но едновременно с това за летливи т.е. сравнително бързо се изпаряват във въздуха. Също така, когато ги купувате, обърнете внимание на опаковката. Те задължително се съхраняват в опаковка от стъкло, а не в пластмасова такава, тъй като могат да се разтворят в нея.

В повечето случаи бутилката или шишенцето са изработени от тъмно стъкло, за да се ограничи контакта на маслото със слънчева светлина.


Как може да използвате етерични масла?

Етеричните масла могат да бъдат използвани по различен начин. Заради тяхното концентрирано ухание, те са в залегнали в основата на ароматерапията – холистичен лечебен метод, който използва натурални растителни екстракти, за да подобри психическото и физическото здраве.


В допълнение, етеричните масла могат да се прилагат и върху кожата, за да подобрят нейното състояние и да ви помогнат да се справите с различни несъвършенства. Силната им концентрация ги прави по-трудни за усвояване, а понякога може да доведе до зачервяване или лек дискомфорт. Затова е препоръчително те да се смесват с т.нар. базово масло.


Базовите масла също имат растителен произход, но за разликата от есенциалните, те се извличат от други части на растенията – семена или ядки. Такива са кокосовото, бадемовото масло и др. Комбинирайки етеричните масла с базови, ги разреждате и позволявате по-лесното им проникване в кожата.


Ето и няколко примера за ефекта на някои видове етерични масла върху кожата. Маслото от чаено дърво има силен противовъзпалителен ефект и често се прилага локално за третиране на кожни възпаления и пъпки. Маслото от евкалипт също действа антисептично и се използва за борба с гъбички, пъпки и др.

Маслото от канела пък често намира приложение при мускулни болки, тъй като е известно с отпускащия си ефект. Това е само една малка част от всички есенциални масла и техните благоприятни въздействия върху нашето здраве и красота.


Надяваме се тази статия да ви е дала полезни насоки за това как може да използвате растителните масла. Ако това е така, съветваме ви да потърсите български етерични масла и базови масла онлайн, за да се насладите на ползотворните им ефекти върху здравето и доброто настроение.