кулинарно наследство на Тракия - гр. Ивайловград

Ивайловград едно чудно кътче в Родопите

Ей такива чудеса ще намерите в Ивайловград.

Ако досега не сте били в Родопите, едва ли можете да си представите колко чудна планина е. Вътре в полите ѝ е скътано едно градче, което уж е на юг, но ако минеш през него и продължиш на север и ще стигнеш до Гърция.

За повечето хора е важно като посетят дадено място да знаят какво има там хубаво за хапване. Затова започваме нашето кратко приключение от кухнята на града.

В близост е разположен язовир Ивайловград, който е толкова привлекателно място за риболов.

Освен местните, идват и гърци, турци и македонци. Градът е заобиколен от гори със широколистни дървета в които живее всякакъв дивеч, така че освен в приготвянето на риба, можете да сте сигурни, че ще ви нагостят и с вкусно чеверме. Ивайловград е изключително подходящо място за уикенд бягство от урбанизацията и почивка. В центъра му е разположен хотел Тракия, който разполага с ресторант и магазин.

Климатът е много благосклонен към отглеждането на лозя и ще загубите много, ако не пробвате някоя друга чаша студено вино. По улиците на Ивайловград можете да се насладите както на стари къщи с дух и традиции. Обещаваме ви, че ще се почувствате заредени от свежият родопски въздух и вкусната храна. А гостоприемството в хотел Тракия, ще ви накара да се върнете отново. Нашият съвет е да го направите за някой от големите празници на града.

Чували ли сте за Илиева нива?

Това е местност съвсем близо до Ивайловград, където през 1913 г. са били скрити 200 пеленачета, от турската войска. По това време семействата са бягали от Южна Тракия и са скрили децата под бреговете на р. Арда. За нещастие обаче, турската войка намира децата и ги погубва, така тази местност се запечатва в историята на България. През 1996г се построява мемориален комплекс, който включва паметник, параклис и чешма.  В памет на загубата, до 1999 г. се чества събор в края на месец Септември, но след това се измества да е първата Събота на месец Юни или на Денят на детето. Днес този събор се познава от местните, не само като помен за паметта на децата, ами и като ден в който за малките са организирани множество веселия и игри. Звучат песни, четат се стихове, има конкурси и танци, навсякъде звучи детски глъч и смях.

Ако нямате планове за следващият Ден на детето, посетете Илиева нива, децата ви със сигурност ще се забавляват, а вие може да хапнете вкусно в ресторанта на хотел Тракия.

Началото на септември се организира международен фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“.

Казано по друг начин, ако посетите Ивайловград по това време ще има за вкусни домашни неща за хапване, за пийване, че даже и занаяти за гледане. Този фестивал се превръща в ден в който всеки може да опита уханните билки от този регион, кехлибареното грозде, меда, виното, тахана и наровете. Тракийската земя ражда не само много плодове и билки, ами и ловки майстори в занаятите. Художници, кулинари и майстори презентират своите умения и запознават гостите на града със занаята си. „Културното наследство на Тракия“ е фестивал, който си заслужава да се посети.

Разположен е на центъра на града и ако сте отседнали в хотел Тракия ще ви е на един камък разстояние.

В региона на Ивайловград слънцето багри лозята и земята ражда пивки плодове. Това е и причината денят на Ивайловград да е обявен на 14 февруари, когато се празнува денят на лозарите. Освен честванията в града, празненството се пренася и на лозята, където се зарязват лозите. Всичко това е съпроводено с много песни и много народни танци и отново вкусно похапване на традиционни гозби.

Сами виждате, колко богат е Ивайловград и колко много неща може да ви предложи освен все известните забележителности, като Вила „Армира“ и Крепостта „Лютица“.