Избор на бастун

Ергономичните дръжки осигуряват естествено удължаване на ръката на потребителя

Ергономичните дръжки са проектирани така, че да прилягат удобно към ръката на потребителя и да осигуряват естествено удължаване на ръката. Те съчетават лоста с естествената мускулна динамика на тялото, за да прехвърлят натоварването от китката към по-силните мускули. Ергономичните дръжки обикновено се проектират отделно от дръжката и се предлагат в различни материали и стилове. Някои модели са свързани с дръжката на бастуна с помощта на механизъм за закрепване.

Ергономичните дръжки са изработени от материали, които имитират формата на ръката на потребителя. Това позволява по-добро разпределение на тежестта и по-голяма стабилност по време на ходене. Освен това дръжката за захващане с длан е направена така, че да пасва на дланите.

Прави бастуни

Равните бастуни са полезни за хора, които имат проблеми с ходенето. Те често са снабдени с гумени накрайници, които осигуряват допълнителна стабилност. Някои модели имат прибираща се дръжка за лед, която може да бъде полезна при ходене в сняг или лед. Някои от тях могат да имат и функция за самостоятелно изправяне. Предлагат се в аптеките и магазините за медицински консумативи, а могат да бъдат закупени и онлайн.

Равните бастуни се предлагат в много различни стилове, включително модели с регулируема височина, с лебедова шия и с изместена дръжка. Предлагат се и от различни материали, включително дърво и алуминий. Те са леки и често са евтини. Дървените модели трябва да бъдат пригодени по поръчка, докато алуминиевите се продават с щифтове с регулируема дължина.

Четворни бастуни

На пазара се предлагат много различни видове бастуни с четири крака. Някои хора избират да използват четирикраки бастуни по време на ходене, за да им помогнат да балансират на краката си. Трябва обаче да имате предвид, че те са по-тежки от стандартните бастуни, така че може да се окаже, че този модел не е подходящ. Ако нямате голяма сила в горната част на тялото или се притеснявате за китките си, може би ще искате да изберете стандартен бастун.

Дръжките на бастуните също са важен фактор. Ергономичните дръжки осигуряват на потребителя удобен захват и могат да намалят до минимум дискомфорта, причинен от държането на бастуна за дълги периоди от време. Ергономичната дръжка също така осигурява допълнителна опора и стабилност за предмишницата.

Метални бастуни

Металните бастуни се предлагат в много различни форми, но всички те имат една обща черта: изработени са от метал. Материалът, използван в конструкцията на бастуна, определя издръжливостта и здравината на устройството, както и неговата устойчивост на условията на околната среда и износване. Освен това бастуните могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на нуждите на потребителя.

Добре изработеният метален бастун е издръжлив и лек. Той е и достатъчно универсален, за да може да се използва и за други цели. Един вид метален бастун, който е особено ефективен за самозащита, има глава на защитен боен чук с извит назад шип. Той има и дръжка от фибростъкло, която е почти неразрушима.

Дървени бастуни

Съществуват много видове дървени бастуни. Добрият бастун за ходене трябва да бъде удобен и издръжлив. Здравият дървен бастун ще ви осигури подкрепа в продължение на години. Дървото е ръчно шлифовано за постигане на елегантна дървесна текстура и е оцветено в червено.