медал от Пекин

Интригата с медалите в Пекин продължава

Броени дни остават до старта на Зимните олимпийски игри в Пекин, но интригата с това коя държава колко медали ще вземе на Игрите продължава. Прогнозирането на медалистите стана изключително трудно, тъй като COVID попречи на някои спортисти да се състезават в международни състезания, така че до последния момент не е ясно какво точно ще се случи на Зимната олимпиада.

Все пак – кои страни се очаква да спечелят най-много медали на Игрите?

Очакванията са на Зимните олимпийски игри в Пекин Норвегия да оглави класирането по медали за втори пореден път, дори да надмине рекорда си от 39 медала на Олимпиадата в Пьонгчанг, Южна Корея от 2018 година. Това е прогнозата на базираната в САЩ Gracenote Sports. Nielsen-Gracenote предоставя статистически анализи на спортната лига по целия свят. Неговите олимпийски числа се базират на компютърни модели, които анализират най-новите резултати в големи и по-малки състезания в навечерието на Пекин 2022.

Предполага се, че Норвегия ще спечели общо 45 медала, от които 22 златни. Повече от половината от медалите на Норвегия се очаква да дойдат в ски бягане и биатлон.

Второ място по общ брой медали ще бъде Руският олимпийски комитет с общо 32 медала, от които 11 златни. Руснаците трябва да се състезават без националния си флаг и химн следствие от подкрепяна от държавата програма за допинг, датираща от Зимните олимпийски игри в Сочи 2014.

Германия е прогнозирано да завърши трета с 25 медала, от които 12 златни. Следващите в прогнозния списък са САЩ (7 златни, общо 22), Канада (6-22), Швеция (7-21), Швейцария (5-21), Холандия (6-20), Австрия (5-18) и Франция (2-18).

Очаква се Япония да завърши със 17 медала, включително 4 златни. Предполага се, че домакинът Китай ще спечели 6 златни от общо 11.

Очаква се Gracenote да актуализира прогнозите за медалите и да издаде окончателна прогноза само дни преди откриването на Олимпийските игри, тъй като списъците за участие се утвърждават и се променят всеки ден. До последно ще има и олимпийски състезатели, които ще се тестват и от това ще зависи участието или отсъствието им в надпреварата.

Глобалната пандемия на COVID-19 принуди много азиатски състезатели да се откажат от големи събития между Зимните игри в Пьонгчанг 2018 и Пекин 2022, което доведе до недостиг на данни за тях. Изпълнението на тези страни, особено на Китай, може да бъде подценено въз основа на текущите данни за резултатите. Може да бъде подценен и броят на медалите за Корея в шорттрека и за Япония в скоростното пързаляне.

Въпреки това азиатското участие в събитията от Световната купа през този сезон изостри прогнозите за тези страни относно участието им в Зимната олимпиада в Китай. По своята същност е трудно да се прогнозира точно как ще се представят спортистите и нациите в събитие, което се случва на всеки четири години. COVID-19 добави още повече непредсказуемост с шампионатни събития, изпитания и състезания, отложени, отменени или липсващи спортисти от много страни, затова явно интригата ще се поддържа до последно.

Медалите Пекин 2022 са наречени „Тонг Син“, което означава „заедно като едно“. Те се състоят от пет пръстена и център, дизайнът е базиран на китайски висулки с концентричен кръг от древен нефрит с петте пръстена, представляващи олимпийския дух, за да обединят хората и великолепието на зимните олимпийски игри, споделяно по целия свят.

В съответствие с принципите за „опростени, безопасни и великолепни“ олимпийски игри, формата на златните, сребърните и бронзовите медали е проста и класическа, наподобяваща инкрустираните от нефрит медали от Летните игри през 2008 година. Те показват и Пекин като първият „Дуален олимпийски град“, който е домакин на летни и зимни игри.

Петте олимпийски пръстена са гравирани в центъра на предната част на медалите, а надписът „XXIV Зимни олимпийски игри в Пекин 2022“ са гравирани около тях, заобиколени от лед, сняг и облачни шарки. На гърба емблемата на Зимните олимпийски игри Пекин 2022  е поставена в центъра с пълното китайско име на Игрите. На гърба му е гравирано и името на медала, гравирано върху най-външния пръстен. Пръстенът е вдлъбнат, което отразява традиционния дизайн на висулка от нефрит. Плитките издълбани дизайни на пръстените са базирани на традиционни китайски модели.

Все още не е ясно дали Игрите в Пекин ще спомогнат за разведряването на отношенията с Австралия и ще спомогнат за добрите отзиви от протичането на Аустралиън оупън.