Какво да правите, когато откриете бременна хлебарка

И преди сте виждали хлебарка, но нито една, която да носи странна издатина като кафяв боб или мъничко портмоне зад него. Тази „чанта“ е яйчен сак, съдържащ скъпоценните й товари: десетки яйца на хлебарки!

И така, ако сте открили бременна хлебарка, не изпадайте в паника.

Това е наистина рядка среща, която може да предизвика страхопочитание, ако не предизвика толкова ужасяваща мисъл: всички тези бебешки хлебарки са на път да нахлуят в къщата ви!

Ще ви покажем, какво да правите, когато откриете бременна хлебарка, как да се справите с нейното потомство, след като се излюпи и как да държите всички хлебарки, включително бременните, извън дома си завинаги. Разбира се, много от вас вече са се досетили, че става дума за професионално пръскане за хлебарки и това не е лъжа. Ето какво още можем да научим!

Преглед на жизнения цикъл на хлебарки

Опростената 3-степенна илюстрация на жизнения цикъл на хлебарки би звучала така: яйце, нимфа и възрастен.

В подходящи условия, хлебарката може да прескочи тези етапи само за 100 дни. Женската хлебарка може да започне да се размножава веднага щом достигне зряла възраст. Бременната яйценосна хлебарка, може да износи потомство си и извън тялото в яйца. При хлебарките яйцата се развиват в яйчен сак, наречен оотека.

Оотеките са мъничка капсула с форма на кесия или боб, която съдържа до петдесет яйца. Колкото по-голям е корпусът на яйцата, толкова повече яйца съдържа.

Женската произвежда по една яйчна торбичка наведнъж, но може да събере десет или повече, през живота си.

Ще разберете, че сте намерили бременна, по това, ако тя, има изпъкналост във формата на хапче, стърчаща като тлъста, оребрена опашка. Това се разширява допълнително, тъй като в него се развиват повече яйца.

„Бременната“ жена носи яйцето си около 1 месец, докато яйцата са готови за излюпване. Тя може да продължи да я носи или в другия случай да ги депозира на сигурно и скрито място, обикновено дълбоко в стенен процеп, под тежък уред или дълбоко в претрупана картонена кутия.

В рамките на ден-два – при условие, че остане скрити и влажни – яйцата ще се излюпят.

Малките на хлебарки са бели, когато се излюпят за първи път, след което бързо потъмняват.

От яйцата произлизат много малки нимфи ​​на хлебарки. Хлебарите имат твърди екзоскелети, които не се променят по размер. Докато бебешките хлебарки растат, те се нуждаят от повече място за дишане … буквално.

За да се освободи, нимфата от стария екзоскелет е нужно известно време, след което й расте по-нова и по-голяма обвивка.

Точно след линеенето, нимфите на хлебарката изглеждат бели, докато новите им външни покривки се оформят.

Немската хлебарка нимфа достига зряла възраст за около 2 месеца.

Веднага след като хлебарка се сдобие с „крилете си“ и достигне зряла възраст, тя е готова да започне да се размножава.

В лабораторни изследвания, около 85% от нимфите са оцелели до зряла възраст. Само 3 дни, след окончателното си преминаване, тези буболечки вече се чифтосват!

Женската често може да се възпроизвежда, през целия си живот само от едно чифтосване.

Възрастните немски хлебарки живеят, около шест месеца, като през това време една женска може да произведе от 400 до над 1000 хлебарки!