Какво не знаете за живота на дървеницата

С глобализацията и разширяването на границите за пътуване и преместване на използваните вече мебели, това хапещо насекомо, познати ни като дървеница, бързо се разпространява по целия свят.

Факт 1. Дървениците са шампиони по криеница

Когато тези малки паразити не се хранят, обичат да се крият и живеят в малки пукнатини и цепнатини. Те могат да се открият навсякъде – от рамки за легло и табла до шкафове, дивани и дъски.

Именно поради тази тяхна особеност, за тези, които никога през живота си не са се сблъсквали с дървеници, могат дълго време да се чудят, откъде по тялото им се появява необяснимо зачервяване и защо има повече от едно.

Едва, когато вече има много дървеници, тоест е започнал екстремният етап от заразяване на апартамента, хората започват да забелязват следи от вредителите в апартамента и дори сами да откриват насекомите. Тогава е важно да се предприеме: Пръскане срещу дървеници.

Факт 2. Дървениците не обичат топлината и екстремния студ

Може би си мислите, че с всичките си пътувания, които са направили, дървеницата трябва да се адаптира към промените в температурата. Това обаче, далеч не е така. Понякога се използват високи или много ниски температури. Само така може да се отърват от дървениците, тъй като това ги засяга на всеки етап от жизнения им цикъл.

Факт 3. Дървениците са придирчиви към храната си

Дървениците са изискани, когато става въпрос за избор на жертва. Например, в обикновен апартамент, където живее семейство от три до четири души, дървеници могат да ухапят само един или двама членове на семейството. Това се дължи на обичайни характеристики като дебелината на кожата, „свежестта“ на кръвта. Следователно, в началните етапи на заразяване на апартамент, дървениците могат да си позволят да изберат по-вкусната жертва, следователно децата и жените с деликатна кожа страдат повече. Когато дървениците станат много повече, тогава могат да бъдат нахапани всички членове на домакинството.

Дървениците могат да се хранят с кръв, само чрез директно ухапване на и не могат да живеят по друг начин, без да се хранят с кръв.

Факт 4. Дървениците могат да живеят, без храна дълго време

Дори не съвсем диета, по-скоро на гладно. При благоприятни условия дървениците могат да живеят до 5 месеца, без да се хранят. В някои случаи гладната стачка може да продължи една година или дори повече, когато температурата в стаята е ниска, но не е критична. Следователно пътуването на дълга ваканция няма да спаси вашия апартамент или къща от дървеници. Те просто ще влязат в хибернация и ще се събудят много гладни след завръщането ви.

Факт 5. Дървениците развиват имунитет, срещу отрови

Основният ефективен метод за справяне с дървениците е използването на инсектициди. Дезинфекцията от дървеници позволява бързо и ефективно да унищожите всички дървеници в апартамент, но природата е дарила тези насекоми с мощни защитни механизми. Такива работят, срещу всички заплахи, включително отрови. Така, следователно дървениците в крайна сметка започват да показват съпротива, срещу определени отрови.

И така, производителите на отрови постоянно трябва да подобряват своите препарати, а дезинфектантите по време на обработките трябва да бъдат комбинирани с различни препарати с различни активни съставки, за да гарантират 100% унищожаване на дървеници.

Повече информация за дървениците може да откриете на адрес: www.preventa.bg.