Как да изберем обувки за малко дете?

Всички знаем колко важни са първите стъпки в живота. А радостта и удоволствието от тях до голяма степен ще зависят от обувките, в които са направени тези стъпки. Правилно подбраните обувки са гаранция за активност, здраве, хармонично развитие и добро настроение на вашето дете.

  Докато неподходящите или некачествени обувки могат не само да причинят образуването на неправилна походка и впоследствие такива заболявания като деформация на краката, но и по-сериозни здравословни проблеми като изкривяване на гръбначния стълб.

  Ето защо изборът на обувки за дете, особено ако току -що започва да ходи, трябва да се третира особено внимателно и отговорно, като по всякакъв начин да се консултирате с лекар специалист, който ще ви каже какви индивидуални характеристики на вашето бебе трябва да се вземат предвид избора на първите му обувки.

  При избора на обувки преди всичко си струва да вземете под внимание възрастта и нуждите на детето, за да решите каква функционална цел виждате в този елемент от гардероба. И, разбира се, на първо място, фокусирайте се не върху външния вид на обувката, а върху нейните качествени характеристики. Ето защо е много важно, още на етапа на изпробване и закупуване на обувки, да  научите от цялото разнообразие от възможности, да определите правилно кое е подходящо за вашето дете.

Детски обувки: как правилно да се изпробват?

  В края на краищата дори възрастен не може веднага да разбере дали му е комфортно в обувките, които обува за първи път в магазина. И ако бебето все още не говори и не може да обясни дали му е удобно, тогава родителите трябва да разчитат само на собствената си интуиция.

  В този случай, дори ако вземете детето си със себе си в магазина, си струва да очертаете контура на крака му на лист хартия предварително у дома и да изрежете шаблон, който ще ви помогне по -точно да определите размера и пълнота на крака. Пристигайки в магазина, такъв шаблон трябва да се прилага не върху подметката, а върху стелката, тъй като размерът на подметката по правило е малко по -голям от вътрешното пространство на обувката.

  Обувките трябва да седят правилно на крака – не прекалено плътно (тогава кракът на бебето може да изтръпне, да се появят болезнени усещания или дори рани и драскотини), но не прекалено хлабаво. Освен това трябва да се има предвид, че само обувките с правилен размер и подходящи за крака ще допринесат за здравословното развитие на краката и ще помогнат да се избегне деформацията им. Обърнете внимание на факта, че има разстояние от 1-1,5 см между пръста на обувката и пръстите на детето, в противен случай детето може да развие неправилна походка.

Когато купувате онлайн, вие също така спестявате пари. Но трябва да се уверите, че е възможно да получите обувките навреме. Важно е също така да помните, че поради естеството си детските крачета растат бързо. И обувките, които пасват от първия ден, не само ще предпазят краката на детето, когато те все още растат, но и ще издържат много по-дълго. Медицинските доказателства показват, че правилното носене на обувки и правилното им регулиране водят до големи ползи за здравето.