Как работи радио микрофонът. Съвети

За предаване на глас на големи разстояния се използва принципът на модулация. Гласът се наслагва върху радиовълната и се предава на значителни разстояния. Устройствата за предаване на модулирания сигнал се наричат радиомикрофони или динамични микрофони.

Какво е честотна модулация

Радиомикрофонът е проектиран да преобразува въздушните вибрации в електрически вибрации. Това е първоначалната връзка в предаването и усилването на електрически сигнал. Звукът с максимална амплитуда генерира максимално отклонение на моментната честота на преобразувания сигнал. Настъпва отклонение на честотата.

Има радиомикрофони с теснолентова и широколентова модулация. Първите се използват там, където не се изисква висококачествено възпроизвеждане. Тези микрофони често се използват при провеждане на екскурзии или на пресконференции, както и за симултанен превод.

Как работи микрофонът?

1. Специален преобразувател се използва за преобразуване на механичните вибрации в електрически вълни. Той може да бъде направен като отделна единица или просто да бъде вграден в корпуса на микрофона.

2. Радиопредавател се използва за преобразуване на електрическите вибрации в радиосигнал. Предавателят работи от автономен източник на захранване. Устройствата могат да се различават помежду си по работна честота и изходна мощност.

3. Предавателна антена се използва за излъчване на радиовълни.

4. Приемната антена се използва за преобразуване на радиосигнала в електрически.

5. Приемник се използва за разпознаване на необходимия сигнал. Включва предусилвател, демодулатор и смесител за локални осцилатори.

Когато сигналът преминава от предавател към приемник, състоянието на околната среда е от голямо значение. Различни отражения или смущения ще повлияят на качеството на възпроизвеждания сигнал.

Съвети за избор на радио микрофон

Привлекателното при радиомикрофона е, че няма кабели. Това позволява на художника да се движи свободно по сцената, докато качеството на възпроизвеждане остава на високо ниво. По-добре е да изберете радио-микрофони Madboy за караоке. Винаги трябва да имате комплект резервни батерии със себе си, по-добре е обаче да използвате батерията. Батерията може да не осигури необходимото напрежение след няколко цикъла на зареждане. В резултат на това микрофонът започва да бръмчи. Висококачествените радио системи не реагират на работата на уоки-токи или радиотелефони. Микрофонът трябва да бъде защитен от механични повреди, доколкото е възможно. За тези цели се използва специална тъкана мрежа. Екран от плат предпазва микрофона от влага.

Ако имате нужда от микрофони за събитие, не е нужно да ги купувате, тъй като можете да използвате такава услуга като наемане на микрофони от Rentforall,  която отдавна наема оборудване за различни събития. Наемането на радио микрофон значително ще спести бюджета ви за събитието, тъй като няма да е необходимо да купувате скъпо оборудване.