Защо плочките за баня са толкова важни при оформлението на банята?

Когато решим да правим ремонт на банята и съответно, да вземем нови плочки за баня за нея, сме изправени пред избора какво точно да изберем. Има толкова много модели, с най-различни цветове, с всевъзможни десени и повърхности, че да открием тези плочки за баня, които да ни паднат на сърцето, понякога отнема време и значителни средства.

В тази статия ще ви запозная с основните елементи, които обикновено формират една серия плочки за баня, насоки по отношения на избора е трудно да се дадат, защото всеки човек е уникален сам по себе си и съответно не съществува универсална формула, която да работи за всички. В този смисъл, перфектни плочки за баня, които да пасват на всички, все още не са направени.

Какви плочки за изберем? Фаянс или теракота?

Фаянс – това са плочки за баня, които се използват единствено за стенна облицовка. Те биват с най-различни размери, десени и цветове. Фаянсът се произвежда относително лесно спрямо останалите видове плочки за баня – обикновено при тях температурата на изпичане е най-ниска, също и липсва елемента на пресоване на тези плочки. По отношение на глазурата им, която формира и техния десен, те обикновено са едноцветни или със съвсем елементарни шарки, тези плочки за баня формират основния цвят в една композиция за баня.

Теракота – това са подовите плочки за баня. Те се правят по аналогичен начин, като фаянса, за разлика от него обаче, теракотата се изпича на много по-висока температура, става много по-твърда и съответно здрава. Тя е предназначена основно за подовете, тези плочки за баня се ползват понякога и за стените, нямат ограничения по отношения на поставянето им. Има съществена разлика с фаянса – при него има риск да се напука или счупи, ако бъде използван като подови плочки за баня – тази грешка се прави понякога.

Освен основните елементи, които са част от една серия за баня, съществуват и други, които правят банята нещо по-специално. Това са декоративни плочки за баня – фризове, декори, пури. Необходима е малко фантазия или може би малко по-нетрадиционно мислене и тези малки детайли правят банята, нещо наистина специално. Добре е, когато харесаме дадени плочки за баня, да прегледаме и тези декоративни елементи, защото понякога е възможно да не ги харесаме и съответно да не можем да ги ползваме в банята.