Банско-най-добрият-зимен-курорт

Най-красивите български курорти

България е прекрасна страна с добре развит туризъм. Имаме курорти, които по нищо не отстъпват на чуждестранните. Из китните селца се развива добър селски туризъм, по морето – плажовете са пълни, а зимните ни курорти привличат хиляди туристи от цял свят, като започне ски сезона. Отделно от големите курорти, почти всяка година има някое малко населено място, което печели симпатиите и става известно с чара си. Изобщо България не може да се оплаче от липса на добри курорти. Заради това, днес ще Ви разкажем, кои според нас са най-добрите български курорти, като подбрахме – един за зимната ски ваканция и един за лятната.

Банско е най-добрият зимен курорт

Макар и целогодишно да посреща гости, този град е най-посещаван през зимата, когато е ски сезона, както и по време на Международния Джаз Фестивал. Една ски почивка в Банско не разбива семейния бюджет и хотели, като Terracomplex.bg предлагат равно количество лукс и уют, . Хотелът не само, че е близо до ски пистите, ами има и добър релакс център. В него можете да се отдадете на някоя спа процедура или да се запишете за масаж.

Пирин планина се грижи за добрите метереологични условия и градът е прохладен през лятото и с мек климат през зимата. Ски пистите са добре поддържани и снабдени с всякакви удобства, за да не се налага на туристите да слизат до самия град, ако огладнеят, докато карат ски. Отделно от ски пистите, има и доста екопътеки, където можете да се разходите. Пирин планина е прекрасна и гледките, на които ще станете свидетели могат да Ви спрат дъха. Ако пък не обичате да ходите пеша, можете да си наемете колела, бъгита или да пояздите сред природата. Изобщо от Банско са се погрижили да изкарате почивка, пълна с активности и разнообразни вълнения.

За любителите на историята, този град е пълен с музеи. В него се намира къща музей „Неофит Рилски“, Веляновата къща, къща музей „Никола Вапцаров“, Коювите къщи, както и иконната изложба на „Банска художествена школа“. Всяка историческа забележителност е с различно работно време, така че преди да тръгнете на обиколка е добре да го проверите.

най-добрият-летен-курорт

Лозенец е най-добрият морски курорт

Китен малък курорт предлагащ красиви гледки и хубав плаж. Лозенец е бил рибарско село преди да се превърне в топ курорта на страната. Изключително живописно Странджа планина е надвиснала над него, което го прави красиво място за прекарване на лятната ваканция. През лятото не е убийствено горещо и е възможно да се прави плаж цял ден. Отделно от това, учените твърдят, че там е най-чистата вода по нашето крайбрежие.

Днес курортът е оживен, но самото село е било създадено около 1920 година от десетина човека, преселници. Стъпка по стъпка, те изградили мястото, което днес всички обичаме да посещаваме. Лозенец е част от община Царево и за разлика от Банско, който както вече споменахме е целогодишен курорт, тук туристите са само през лятото.  И кой може да ги вини, като плажовете в Лозенец са божествени? Те са няколко, като има подходящи за всички, включително има и плаж, на който ходят предимно нудисти. Централният плаж е голям с широка плажна ивица и с достатъчно капанчета за хапване и възможности за водни забавления. Освен него има още един, който е с чадъри, по-малък на размери. Отделно има и неохраняем плаж, който е подходящ и за гмуркане и подводен риболов.

Въпреки че ви разказахме за тези двата курорта в България добрите места за почивка са безброй. Има подходящи, както за почитателите на сърф, така и за тези на ски и сноуборд. Важното е да знаете какво Ви се прави и след това да намерите хубаво място за настаняване, което да Ви осигури всичко от което имате нужда. Това също не е огромно препятствие, защото и летните и зимните ни курорти имат достатъчно големи луксозни хотели, които се грижат за гостите си безкомпромисно.