Съвети, които да ви помогнат да изберете най-добрите музикални инструменти за вашето дете

Когато детето ви проявява интерес към музиката, това е чудесна възможност да насърчите и развиете неговата страст. Музикалните инструменти са способни да накарат децата да се вълнуват от свиренето, практикуването и научаването на нови неща. Те запознават децата с понятия като умения за слушане, координация между ръцете и очите, работа в екип и ритъм. Те също така насърчават себеизразяването и развиват уменията за концентрация. Голямо разнообразие от музикални инструменти е достъпно за децата от ранна възраст. След като установите от кой инструмент се интересува детето ви, следващата стъпка е да изберете подходящия за него. Най-добрият начин да направите това е като първо си зададете няколко ключови въпроса: Прочетете полезни съвети за това как да изберете най-добрите музикални инструменти за вашето дете.

Какъв тип музика харесват?

Любимата музика на детето ви ще ви даде добра представа за това на кои инструменти би му харесало да свири. Например, ако детето ви се интересува от поп или рок музика, може да му хареса да свири на барабани или електрическа китара. Ако се интересува от джаз, може да предпочете саксофона или пианото. Ако детето ви обича да слуша класическа музика, може да му хареса да свири на флейта или цигулка. Ако не сте сигурни на какъв инструмент би искало да свири детето ви, винаги можете да опитате няколко различни инструмента. Това ще ви помогне да добиете добра представа за интересите на детето ви.

Какво е нивото на уменията му?

Детските музикални инструменти могат да се различават значително по отношение на нивото на уменията, необходими за свирене на тях. Например акустичната китара може да е добър избор, ако детето ви е начинаещо. Нивото на уменията, необходими за свирене на всеки инструмент, може да варира в зависимост от вида на инструмента. Например флейтата изисква повече умения от тамбурата, тъй като при нея е необходима техника на свирене с пръсти, която трябва да се овладее. Ако детето ви се интересува от свирене на инструмент, който е над нивото на уменията му, то може да се разочарова и да се откаже, преди да е имало възможност да развие уменията си. От друга страна, ако се опита да свири на инструмент, който е под нивото на уменията му, той може да се окаже твърде лесен за него и то да не види смисъл от него.

Какъв е бюджетът ви?

Това е още един важен фактор, който трябва да вземете предвид при избора на музикални инструменти. Важно е да се отбележи, че по-скъпите инструменти ще осигурят и по-добро качество на звука. Ако цената е основен фактор, струва си да разгледате по-евтини алтернативи. Например евтин комплект барабани може да бъде алтернатива на по-скъп комплект барабани. Ако бюджетът ви не е ограничаващ фактор, може да помислите за инвестиция в по-качествен инструмент, който ще издържи по-дълго.

Основни съвети за избор на подходящ инструмент

– Опитайте, преди да купите – Преди да закупите инструмента на детето си, е добре да го изпробвате. Това ще ви даде възможност да придобиете практически опит, така че да добиете по-добра представа за това какъв е той. Това също така ще ви даде възможност да видите дали е лесен за свирене или е твърде труден за използване от вашето дете. – Съобразете се с нивото на уменията на детето си – Уверете се, че сте закупили инструмент, който е в рамките на нивото на уменията на детето ви, за да не се разочарова то. Въпреки това може да помислите и за закупуване на инструмент, който е малко над нивото на уменията му, така че то да бъде предизвикано и мотивирано да продължи да се упражнява. – Определете най-добрия инструмент за интересите, нивото на уменията и бюджета на детето си – Така ще сте сигурни, че детето ви ще получи максимална полза от музикалното си преживяване. – Грижете се за инструмента на детето си – Ако се уверите, че инструментът на детето ви е добре поддържан, това ще спомогне за удължаване на неговия живот. Това ще помогне и за предотвратяване на повреди, които могат да възникнат в резултат на неправилна грижа за инструмента.