Дюбели за топлоизолация

Дюбели за топлоизолация

Дюбели за топлоизолация са специални крепежни елементи, които се поставят в пробит отвор на крехък или шуплест материал, за да се прикрепи някакъв предмет към него. Използва се за зидария, дърво или бетон, и се изработват от пластмаса, метал или дърво. В настоящата статия ще ви кажем повече за дюбелите за топлоизолация и техните предимства.

Дюбелите са крепежни елементи

Дюбелите са по същество пирони без глава. Те могат да се използват за фиксиране на гипсокартон и други материали. Те обикновено са изработени от пластмаса или метал, въпреки че гвоздеите се считат за по-добри за някои материали.

Пластмасовите дюбели са направени от полипропилен, полиамид или найлон и са евтини, но не толкова здрави, колкото техните метални колеги. Пластмасовите дюбели се използват и за монтаж на топлоизолация, въпреки че не са подходящи за фиксиране на тежка изолация. Металните дюбели са по-здрави от техните полимерни колеги, но имат ограничена топлопроводимост.

Устойчиви са на корозия

По принцип, дюбелите, използвани в топлоизолацията, са направени от стомана, но някои са направени от алуминий или пластмаса. Дюбелите от неръждаема стомана с метални разделители са склонни към декоративна и защитна корозия. В резултат на това, върху металната втулка и втулката на дюбела се кондензира влага. Но това не са единствените предимства на металните дюбели.

Дебелината на тези дюбели варира в зависимост от материала. Тези на алуминиева основа са по-дебели от стоманените.

Дюбелите обикновено са със стандартна форма, но някои са с форма на чадър. Във всеки случай те осигуряват надеждно закрепване за топлоизолация. Видът на използвания дюбел зависи от вида на използвания строителен материал и качеството на извършената работа. В продажба има няколко вида дюбели, всеки от които е предназначен за определена комбинация от строителни материали.

Използват се в мазилка и вентилирани фасади

В зависимост от вида на изолационния материал, дюбелите за топлоизолация се използват в стенни конструкции за намаляване на топлинните загуби от сградите. Дюбелите се закрепват с помощта на винтове, болтове, пирони или други механични средства. Дюбелите трябва да бъдат с подходящ размер и здравина, за да предотвратят напукване или падане на изолацията.

Те са евтини

В наши дни топлоизолацията се превръща в обичайна потребност на домакинството. За армиране на топлоизолационните плочи се използват дюбели. Те са невероятно евтини и могат да бъдат намерени в повечето магазини за крепежни елементи. Например, в един от най-предпочитаните такива магазини – КАМ-04 се предлага огромно разнообразие от дюбели, а професионалните им консултанти могат да ви насочат кой е най-добрият избор за вашите нужди.

Можете да ги закупите в различни размери и видове. Някои дюбели са изработени от фибростъкло с висока якост, а други са изработени от пластмаса или полиетилен с ниско налягане. Има и различни материали за топлоизолационни плочи, като например дърво.

За да монтирате дюбели, трябва да измерите площта, която ще изолирате, и да поставите водеща лента в долната част на стената. След това инсталирайте допълнителна фиксация към лепилото. За пяна са необходими четири дюбела на квадратен метър, докато за базалтова вата са необходими шест. След като съставът изсъхне, поставете скобите и лепилото. За топлоизолация трябва да имате запас от необходимия материал, като можете да оцените разходите по формула, която съчетава размера на стената и площта на покритие.