мотокар Linde

Устройство и видове мотокари

Мотокарът е едно от онези неща, които помагат безусловно в производството и търговията на почти всички видове стоки.

Без нейната помощ предвижването на големи палети, обемни кашони и тежки артикули би било в пъти по-бавно. Макар и на пръв поглед всичките мотокари да изглеждат еднакви – не са. Има различни видове, които са съобразени с различните потребности на бизнеса. Най-голямото им предимство е мобилността или по-скоро маневреността. Успявайки да се промушат между стелажите и да подсигурят сигурното смъкване и качване на продуктите по рафтовете на склада, мотокарите са толкова по-ценени, колкото са по-маневрени. Естествено, тоновете, които могат да поемат са различни спрямо устройството на мотокара. Освен това значение има и вида и марката. Въпреки че, има много конкуренция, състояща се от големи производители, да намериш качествени мотокари не е невъзможно, мотокари Linde са може би най-предпочитаната марка. Единственото условие да се довериш на доказана марка, както и на сигурен доставчик, който ще ти осигури безпроблемна и качествена гаранционна и извънгаранционна поддръжка.

Как са устроени мотокарите?

За тези, които са запознати с устройството на различни машини, не е изненада, че и мотокарът или електрокарът, също е съставен от агрегати и възли. Те съответно са групирани в уредби, които позволяват на мотокара да си изпълнява максимално добре функцията на преносач на стоки и материали. Ако разгледаме един често срещан четири опорен електрокар ще видим, че  той е универсален високоповдигач. Има една опорна рама, за която са закрепени всички уредби. Има два моста – двигателен и управляем. Двигателният отговаря за това как се движи кара, а управляемият служи да определи посоката в която ще се движи. Освен движението обаче, много важно за всички мотокари е да могат да повдигат правилно. Това се случва с помощта на така наречената вилица, която функционира благодарение на уникалната си хидравлична уредба Linde Hydraulics. Спирането на мотокара се осъществява от спирачна уредба. Важно да се знае за спирачните уредби при мотокарите е, че действат само на двигателните колела. Естествено за да се движи един кар му трябва и някакъв заряд, акумулаторна батерия, която е част от електрическата уредба. Тя отговаря и затова енергията да бъде предавана до различни консуматори. Всеки мотокар е снабден и с противотежест, която помага центърът на тежестта да се измести и мотокарът да е стабилен при вдигането на тежки товари. Мотокарите са снабдени и с тегличи, за да може при нужда да теглят товари, както и те самите да бъдат теглени.

Съществуват и мотокари, които вместо акумулаторна батерия имат двигател с вътрешно горене.

Има и вид мотокари, които са снабдени даже и с предавателна кутия.

Ръчноводимите електрокари-нископовдигачи имат малко по-различно устройство. Тези кари могат да се придвижват в права посока и да завиват благодарение на двигателната и управляемата колона. Много от тези кари са снабдени със спомагателни колела, които се самонагаждат и помагат за разпределението на тежестта, когато мотокарът завива.

Спрямо мотокара, основният параметър по-който се преценява колко е мощен е различен. Примерно при мотокарите, които са нископовдигачи и високоповдигачи, основният параметър за сравнение е товароподемността. При влекачите, това е теглителната сила, която е измерен върху теглича. При платформените мотокари, основният параметър е товароносимостта.

За да се управлява мотокар е нужно разрешително, но не е нужно да имат свидетелство за правоуправление на МПС.

Нужно е само такова за управление на мотокари и електрокари до 10 тона. То може да се изкара от всяка школа за шофьорски курсове, след специално обучение и взет изпит. Заради спецификата на движение и на функционалност на тези превозни средства, по време на курса се набляга предимно на механизмите за безопасна работа с мотокар. Безопасните условия на труд гарантират намаляване на инцидентите до минимум. Товаро-разтоварната дейност е свързана с ежеминутното използване на мотокари и тяхната поддръжка осигурява безпроблемно протичане на работния процес.