5 знака, че е време да помислите за изхвърляне на стари мебели

Няма съвместимост с интериора, мебелите са загубили своята актуалност или има добри алтернативи. Преценете ситуацията си, според тези и други критерии, за да разберете, дали е време да я промените или не.

5 знака, че е време да се отървете от старите мебели и декор

Няма съвместимост с интериора

Декорът на апартамента не е нещо постоянно. В течение на живота всяка стая претърпява промени – значителни и не толкова. Периодично актуализираме текстила, купуваме допълнителни декорации, купуваме нещо на сезонни разпродажби и в резултат на това външният вид на стаята се променя.

Стар декор или мебели, които сте имали от дълго време, може да не са на мястото си в променена среда. Не съвсем правилният стил, неподходящ цвят или очертания, които се открояват от общата схема – има много причини. Няма да съществува хармония в декора на стаята, ако декорът или някакъв предмет не пасва на всичко наоколо.

Изпълнението на функциите не е 100%

Важни са, както практичните, така и декоративните функции на предметите. Ако нещо от старите мебели престане да ги изпълнява на 100%, това е знак, че трябва да помислите за подмяната му. Например, красиво кресло е провиснало и е по-неудобно да седите на него с книга или в съчетание с мебелите?

Бюрото, което служеше по време на обучението ви, стана безполезно, защото сега сте винаги в офиса? Освен това е знак, че си струва да го дадете или продадете на някой, който има нужда от него. Декорът е по-труден, но може да загуби и естетическия си компонент. Например, преди сте събирали изображения и фигурки на слонове, но сега те не ви харесват и не ви интересуват. Избелели текстилни изделия, остарели плакати, бижута с повредени елементи всичко е старо и трябва да помислите за неговото изхвърляне. Потърсете фирма по изхвърляне на стари мебели.

Неподходящи пропорции

Комфортът днес е високо ценен: това, което беше удобно преди време, сега може да наруши пропорциите на стаята и дори да пречи на движението. Твърде голям стенен шкаф, обемист диван, маса на пътеката, която няма къде да се движи и други елементи визуално „разчупват“ стаята, лишавайки я от баланс. С декора ситуацията може да се обърне – твърде малките детайли създават визуална бъркотия и са особено неподходящи в просторна стая.

Загуба на релевантност

Понякога мебелите и елементите на декора просто губят своята релевантност, трябва да се примирите с това. Има артикули, които някой ден ще станат „нови – стари“, но това се случва с изключителни модели и определено не си струва да държите всичко „за всеки случай“ подред. Тук е важно да не допускате често срещаната грешка – вместо да изхвърляте, поставете например декор в контейнери и го скрийте в килера. Да, визуално това вече не разваля стаята, но създава обща бъркотия в апартамента. Оставянето на стари мебели за „преекспониране“ е по-трудно, не отлагайте продажбата им, ако вече сте взели решение.

Има по-добри алтернативи

Ако случайно сте видели модел в магазин или в интернет, който, както ви се струва, ще се впишат идеално във вашия интериор, вместо нещо налично, помислете за това. Може би новата мебел или декор най-накрая ще внесат онзи завършек, липсата, на който ви е преследвал. Или от чисто функционална гледна точка новата ще е по-добра. Не е необходимо да се реже или да се заменя всичко, като се намерят най-добрите алтернативи (това вече се нарича глобален ремонт). И все пак, ако една от предишните точки ви кара да се съмнявате и след това сте намерили нещо, което да го замени, време е да действате.