Съвременният ни начин на живот често поставя на риск здравето на нашия гръбначен стълб, тъй като включва извършването на вредни дейности.

5 Начина как да облекчим болките в гърба

 

Съвременният ни начин на живот често поставя на риск здравето на нашия гръбначен стълб, тъй като включва извършването на дейности, които са нездравословни не само за костната ни система, но и за нашето цялостно здраве. Например продължителното седене в офиса или пред телевизора и работата с тежки предмети сериозно натоварва гръбнака и увеличава риска от поява на сериозни проблеми като дискова херния и дископатия и други.

Необходимо е да се грижим за себе си и своето здраве, което е гаранция за здрав гръб и избегнем хронични проблеми с него, за да се радваме пълноценно на живота.

Ако се стараем да правим следните неща в ежедневието си, ще избегнем риска от поява на гръбначни болки:

1.Коригирайте стойката си

Неправилната стойка при вървене или седене вреди сериозно на гръбнака. Стойте винаги изправени като ушите трябва да са над раменете ви, раменете над тазобедрените стави. Ако работите на бюро, избирайте стол, който е ергономичен и дава добра опора върху гръбнака и има подлакътници. Стъпалата трябва да прилепват плътно до земята, а лактите трябва да с свити под прав ъгъл. Правилната стойка е също много важна, ако вдигате тежко. В момента на вдигане на предмет от земята, гръбнакът ви трябва да е максимално изправен и коленете да са леко присвити. Балансирайте тежестта между двете ръце, ако носите често тежка чанта, сменяйте рамената.

2.Заздравете мускулите на гърба и кръста

Изграждането на силна мускулатура в зоната на кръста, гърба и корема поддържа гръбнака. Най-добрият начин да направите това е да се занимавате с някакъв спорт. Не е необходимо да правите нещо екстремно,  редовната и умерена физическа активност ще помогне да заздравите мускулите си и намалите болките. Не забравяйте също редовно да правите упражнения за разтягане. Гимнастиката е е отлично средство за поддържането на гъвкавостта на гръбнака.

 

3.Яжте храни за гръбнака

Колкото и странно да звучи, храната оказва може да повлияе върху здравето на гръбначния ни стълб. Има определени храни, които със своите ценни свойства помагат на гръбнака да бъде здрав: богати на калций млечни продукти (натурално кисело мляко, кефир, сирене, извара, краве масло), зеленолистни зеленчуци (като спанак и целина), моркови, житни кълнове, чесън лук, черен дроб, мазна риба и морски продукти, които подобряват здравината на прешлените, зехтин, различни ядки, пчелен мед и пчелни продукти, също и цитрусови плодове богати на витамин С, който поддържат гръбначния стълб здрав. Избягвайте прекомерната употреба на кафе, чай и безалкохолни напитки, които извеждат калция от костите и отслабват прешлените, не прекалявайте със солта и алкохола.

4.Изпробвайте иновативни методи за лечение 

Ако работата ви включва редовно вдигане на тежки предмети, добре е да носите ортопедични колани или шини за гръбнака и раменете. Използвайте коригиращи облегалки при продължителна офис работа или пътуване с автомобил. Обувките също са важни. За да нямате проблеми с гръбнака избирайте винаги удобни обувки по възможност с анатомични стелки. Спете на матрак, който не е прекалено мек плътен и плосък матрак с твърда основа, тъй като прекалено мекият матрак излишно изкривява гръбнака. Изберете такъв, който е ортопедичен  и обхваща тялото и естествената форма на гръбнака.

Друга добра опция за облекчаване на гръбначните болки са например инверсните лежанки. Инверсната лежанка представлява ново устройство, което ви помага по безопасен и сравнително лесен начин да намалите гръбначната болка и сведете риска от получаване на гръбначни проблеми в бъдеще. С нея човек може лесно и безопасно да обръща тялото си с главата надолу, което облекчава болките в гърба. Например инверсната лежанка е подходяща за проблеми като дискова херния и стеноза, така че добра идея е лечението на стеноза от LejankiBG. Само със 7 минути на ден може да облекчите болките в гърба и кръста.

5.Свалете килограми

Наднорменото тегло определено оказва натоварване и стрес върху гръбначния стълб. Свалянето на килограми по безопасен начин и поддържането на едно здравословно тегло за дълго време би гарантирало облекчаване на болките в гърба.