баня с бели шакове, черно-бели плочки и душ кабина

5 важни неща при избора на душ кабина

Душ кабина или по-скоро т.нар. душ стая е все по-популярно интериорно решение за банята, тъй като освен стилна визия предлага и редица удобства.  Ако и вие планирате да преустроите банята и да отделите пространството под душа така, че останалата част от банята да остане суха, вероятно вече сте наясно, че освен стандартните поддушови корита имате вече и помощник в лицето на т.нар. прагове за поддушово пространство.  Моделите на кабините са разнообразни, за което помагат и български производители на нестандартни решения.

Ако нямате предишен опит в избирането на душ кабина, вероятно ще се запитате от къде да започнете и как да откриете най-подходящата за вашия дом. За да ви помогнем да се справите успешно с това начинание, в следващите редове сме обърнали внимание на 5 важни неща, които трябва да имате предвид при избора.

Компактна или просторна душ кабина?

Вероятно бихте си казали, че повече е по-добре. Въпреки това, свободното пространство в банята е същност решаващият фактор за размерите на душ кабината. Ако банята ви е с по-малки размери, то тогава трябва да помислите за компактни варианти. В случай, че не сте ограничени от пространството, тогава може да инвестирате и в по-голяма душ кабина.

За да разберете какви са подходящите варианти, измерете внимателно пространството, където сте предвидили да поставите кабината. Производителите предлагат голямо разнообразие от размери, като стандартно те варират между 70-160 см. Някои  фирми биха могли да изработят душ кабина по поръчка, съобразявайки се с размерите, зададени от клиента.

Разположението на душ кабина е важно

Ако просто искате да добавите душ кабината към банята, то нямате голяма гъвкавост относно разположението.  Налага се да се съобразите с настоящото разположение на душа, а също и с останалите предмети. И нещо много важно – трябва да има достатъчно пространство, за да се отварят вратите свободно.

Ако правите основен ремонт, тогава може да си позволите да направите разместване и да поставите кабината на най-удобното за вас място.

Избор на механизъм за отваряне на вратите

Още един важен елемент е изборът на врати и по-конкретно на начина, по който ще се отварят те. Имайте предвид, че вратите, които се отварят навън, изискват да отделите допълнително място, за да може спокойно да влизате и излизате. Ако не разполагате с достатъчно място, добра идея е да помислите за врати с плъзгащ механизъм, който е по-удобното решение в случая.

Праг за поддушовото пространство

Ако се откажете от поддушовото корито и решите да заложите на праг за баня, добре е да помислите точно какъв да изберете. Праговете не са само естетически елемент, но те имат и важно функционално предназначение – да спират водата.

В магазините ще откриете разнообразни варианти на прагове за баня – пластмаса, акрил, полимермрамор и т.н. Пластмасовите и акрилните прагове за баня са достъпни опции, но недостатъкът им е, че са по-малко устойчиви и в даден момент биха могли да се спукат и ще се наложи да ги подмените.

Едно практична опция във всяко отношение са праговете за поддушовото пространство, направени от полимермрамор. Полимермраморът е вид композитен материал, направен от 80% естествено мраморно брашно в комбинация с полиестерна смола. Това го прави много устойчив, а гладката му повърхност позволява лесно да се почиства. В допълнение, този материал ще създаде стилна визия в банята, тъй като визуално се доближава до естествения камък.  Богатата цветова гама /ФАТ предлага над 70 цвята плюс цвят по РАЛ/ ще Ви даде възможност да напаснете цветовите решения по Ваш вкус.

Стъклото

Последно, но не и по-значение, това е дебелината на стъклото на душ кабината. Препоръчително е да изберете стъкло с дебелина между 7-10 мм, което ще ви гарантира здравина и издръжливост. От гледна точна на поддръжката, добрата новина е, че се предлагат стъкла с допълнително покритие за лесно почистване.

Това са едни от най-важните неща, които трябва да вземете под внимание, когато купувате душ кабина. След като вече ги знаете, става само да потърсите подходящия вариант за вашата баня.