Google Play разреши букмейкърските апликации

Google play магазин

Последните новини от Google показват, че компанията е обновила своите правила и условия за приложенията в официалния магазин Google Play. Досегашната политика беше да не се приемат никакви апликации за залози с истински пари. Това обаче ще се промени, тъй като букмейкърските компании ще могат да предложат своите мобилни приложения директно през Play Store. По този начин клиентите им ще бъдат доста улеснени, защото досега трябваше да търсят алтернативни начини да се сдобият с подобни приложения. Те не бяха тайна за никой, понеже букмейкърите така или иначе ги предлагат. В сайтове като Efirbet има детайлни описания за компании, които разполагат с подобни апликации и начинът за сдобиване с тях. Чрез официалната плаформа на Google Play всичко ще стане доста по-лесно и бързо. Компаниите обаче трябва да се съобразят с определени изисквания.

Google изисква задължителен лиценз

Едно от основните изисквания, което трябва да се изпълни, за да може букмейкърското приложение да бъде достъпно в магазина за Android апликации, е лицензът. Той трябва да бъде издаден от съответната държава, за която приложението ще бъде достъпно. Някои от вас може би са наясно, но нека подчертаем, че в Google Play има регионално ограничение на апликациите. Това означава, че ако едно приложение е достъпно за изтегляне от конкретна държава, то в друга може да не е. Подобно ограничение съществува и в големия конкурент App Store на iOS. Така някои клиенти нямат достъп до определени букмейкъри, но до други, като приложението на Ефбет, достъпът им е позволен. Google пуска специален формуляр за кандидатстване на желаещите букмейкъри да предоставят апликациите си в магазина им. Там обаче задължително трябва да се представи лиценз за конкретната държава. Само тогава приложението ще бъде достъпно за потребителите от нея.

Второто важно правило – ограничение за непълнолетни

забранено за лица под 18г

Другото главно условие, което трябва да се спази от сайтовете за залози, е ограничаването на апликациите за непълнолетни. Това към момента е проблем, понеже приложенията са леснодостъпни. В мобилния сайт на Bet365 например, без значение кой го достъпи, ще може да изтегли апликацията за Android устройства. Това Google иска да ограничи и със сигурност компаниите ще намерят някакъв начин да се справят с този проблем. Задължително условие е всички подобни приложения да имат значка AO – Adult Only или само за възрастни.

Трябва и да са безплатни

Освен всичко апликациите трябва да бъдат безплатни за изтегляне и инсталиране от магазина на Google. Самите апликации така или иначе са безплатни за изтегляне. Разликата е там, че в момента това се прави през самите букмейкърски сайтове. Професионалистите от Efirbet не веднъж са засягали тази тема и са показвали чрез стъпки как става изтеглянето и инсталирането на приложенията. А и няма защо букмейкърите да изискват плащане за тях, понеже това може да ограничи използването им. След като са достъпни безплатно през сайтовете им, както компанията Betfair разпространява приложенията си, няма логика да поставят цени за подобна услуга. Все пак от Google са преценили да въведат такова задължително условие, за да се подсигурят.

Добро или лошо е това?

От Google изглежда са проучили доста добре нещата и доказателство за това са всички задължителни условия, които изискват от желаещите. Плюсовете на интегрирането на апликациите в GooglePlay със сигурност са повече от минусите. Като единствен такъв, може да се отбележи фактът, че ще бъде трудно да се ограничи използването на апликациите от непълнолетни. Хубавото е, че те дори да ги изтеглят, ако нямат нужната възраст, няма и как да си създадат акаунт, с който да залагат. Друг голям плюс е, че букмейкърите ще имат желание да създадат различни мобилни приложения. Това ще накара някои от тях, като българската компания Winbet, които все още нямат подобни апликации, да разработят такива. Идеята е, че могат да се направят комплексни приложения за всички предложенията на компаниите, но могат и да се направят отделни такива. Създаването на различни апликации за залози на спорт, покер и казино игри ще е много удобно за клиентите.

Налагането на новите правила стартира във Великобритания, Ирландия и Франция, но с течение на времето ще достигне всички държави, в които Google Play е достъпен. Несъмнено новината е добра за букмейкърите и за играчите през мобилни устройства.