иновации в бизнеса

Иновациите в бизнеса, които е задължително да пробвате

Всеки бизнес трябва да разглежда иновациите, които могат ефективно да оптимизират цялостната работа, да намалят разходите и да увеличат продуктивността. Ако имате голяма компания, която има нужда от раздвижване, то задължително се вслушайте в съветите, които ще вкарат необходимите иновации и ще се насладите да по-оптимизирани процеси и по-обмислени решения.

Наемане на служители на нови длъжности

Замисляли ли сте се някога колко би било полезно да наемете служител, който е на нестандартна длъжност, но именно този служител би могъл да ви помага с много неща, да бъде идеалното допълнение към някой от екипите или дори да изпълнява мениджърски похвати. Именно за такива нови длъжности ви разказваме в тази точка. В много западни държави има хора на нестандартни длъжности, които се занимават с оптимизирането на процесите, с услуги свързани само със служителите и какво ли още не. Такава е длъжността вътрешен ПР, който се занимава с цялостния комфорт на всички служители. Именно този служител ще генерира нови идеи за по-екипната работа, за по-добрите процеси и за по-голямото спокойствие на служителите. Той ще организира конференции, йога практики или нови игри, които ще бъдат вътре в самата компания.

Оптимизиране на работата, чрез brainstorming

Оптимизиране на работата, чрез “мозъчна атака” е именно – brainstorming, което с прости думи означава, повече да мислите и да събирате повече мнения по даден въпрос. Ако смятате, че компанията ви има проблем с някой отдел или някакъв казус, задължително го споделете с екипите, защото не знаете от къде може да излезе решението на този проблем. Повечето шефове и отговорници са твърде заети с много сложни практики и често не могат да измисля прости решения за сложен проблем, затова се допитвайте до служителите и очаквайте разнообразни решения, все едно от тях ще е това, което ви трябва.

Оптимизиране на процесите с нови специалисти и машини

Ако искате да спестите повече пари, то ще трябва първоначално да инвестирате. Ако искате да направите процесите по-бързи, а проблемите по-малки, то задължително се огледайте за нови и по-добри специалисти, които ще могат да ви дадат различни идеи и нови начини на работа. Не подценявайте машините, които могат да направят процесите, не само по-бързи, но и по-надеждни, като закупите качествени шнекови транспортьори, силози или стоманено оборудване, с които процесите на работа ще са много по-ефективни.

Когато спестявате от специалисти или машини е много по-вероятно работата да е по-бавна, да имате по-малко свършени задачи, а да знаете, че всичко това може да бъде оптимизирано за нула време. 

Доверявайте се повече на колегите си и на вътрешните си проучвания и наблюдения. Понякога една малка промяна може да доведе до по-ефективна работа, не само по сериозните въпроси, но и по ежедневната работа. Допитвайте се до всички отдели и сменяйте процесите на работа, докато не откриете най-добрия вариант. Бъдете готови да се сдобиете с най-добрите специалисти и хубави, качествени машини, които да стабилизират процесите и да направят работата много по-качествена и безопасна. Не се колебайте да вземате пример от конкурентните фирми, за да може да черпите повече идеи и не забравяйте да вземате от тях, но и да подобрявате процесите с нещо ваше.