облекло за риболов

Как да изберете подходящото риболовно облекло?

Професионалистите в този спорт, както и опитните любители добре знаят, че изборът на подходящо риболовно облекло е от съществено значение за техния комфорт, докато са хванали въдиците. Всички сме виждали хора да ловят риба по тениска или със спортни екипи. Истината обаче е, че времето на конвенционалното облекло, което всеки от нас има в гардероба си, отдавна е отминало, що се отнася до риболова. Специализираното риболовно облекло доста е еволюирало през последните години и производителите търсят начин, за да осигури повече комфорт и защита. 

Ако сте начинаещ в риболова, вероятно ще ви бъде трудно да изберете подходящото облекло от голямото разнообразие от варианти. Сигурно се чудите в кое си струва да инвестирате и кое по-скоро бихте могли да спестите. Напълно ви разбираме. За разлика от повечето спортове, които се извършват на закрито или при точно определени метеорологични условия, то при риболовът бихте могли да практикувате както в много високи температури, така и при дъжд, сняг и силен вятър. С други думи, трябва да сте добре подготвени за капризите на времето. 

За да ви помогнем в тази статия сме подготвили няколко експертни съвети, които ще ви помогнат да изберете подходящото облекло за риболов. 

И така, какво да облечете за риболов?

Този въпрос няма един единствен верен отговор. Много зависи от това какви са очаква да бъде метеорологичните условия, в деня, когато излезете на риболов. Добра идея е винаги да проверявате предварително прогнозата за времето, за да сте подготвени за изненадите на времето. 

Каквото и да вещаят синоптиците, нужно е да изберете специализирано риболовно облекло, а не да разчитате само на дрехите, които ежедневно използвате, тъй кат те не могат да ви осигурят нужната защита. 

Какво да носите за риболов в горещо/топло време?

Ако ще ловите риба през лятото, подгответе се за високите температури и жаркото слънце. Добра идея е да носите шапка, която ще предпази лицето ви и главата ви от прегряване. Също така, уверете се, че имате и подходящи слънчеви очила. Изберете качествен модел, който предлага висока защита срещу вредните ултравиолетови лъчи. Не на последно място, добре е да изберете тениска с висока яка или нещо друго, което да покрие врата ви. Уверете се, че използвате и слънцезащитен лосион, за да предпазите кожата си от изгаряне. 

Що се отнася до дрехите, най-разумният избор е облекло от дишащи материи, така че да се чувствате максимално комфортно в жегата. В специализираните магазини за рибарски принадлежности се продават и специални ризи с UV защита, които са бързосъхнещи.

 Какво да носите за риболов в студено време?

В студено време е важно да поддържате топлината на тялото и да се предпазите от влагата и студа. Добра идея е отново да вземете шапка, но този път по-плътна такава, която ще предпази ушите и главата ви от лошите метеорологични условия.

Що се отнася до дрехите, най-добрата стратегия е да наслоите няколко пласта дрехи. Така може да сте гъвкави и да свалите някои от тях, ако пред деня температурите се повишат. В останалото време обаче си гарантирате, че ще ви бъде достатъчно топло и няма да измръзнете. 

Не забравяйте да си вземете и риболовни ръкавици, за да сте сигурни, че посинелите ви от студ ръце, няма да се превърнат в причина да изпуснете добрия улов. 

Не на последно място, трябва да се погрижите и за краката си. Водоустойчивите ботуши ще ви предпазят от влагата, но те не топлят достатъчно. Затова е добре да ги комбинирате с плътни термо чорапи! 

Това са най-важните части от облеклото за риболов, с които е добре да се снабдите, ако планирате да прекарвате повече време в това интересно и вълнуващо начинание!