Кои са 3те основни вида килим?

В производството на подови настилки има три основни вида килими. Всеки от тях предлага различни предимства. Важно е да изберете стил, който пасва на пространството във вашия дом. Влакнестите килими имат стегнат, компактен вид. Те могат да бъдат направени от много различни видове прежди.

Някои от тях включват найлон, олефин и полиестер. В зависимост от вида на влакното, килимът може да бъде издръжлив, устойчив на петна или и двете. Този тип килим е подходящ за зони с голямо движение. Височината на влакната на килима също е фактор. Килимът с къси влакна се почиства по-лесно.

Влакнестият килим с по-високи влакна е по-устойчив на избледняване и надраскване. Текстурата на модела, определя външния му вид. Тя се постига чрез комбинация от усукани и отрязани краища на преждата. Усуканите прежди създават небрежен, текстуриран вид, докато нарязаните прежди осигуряват гладък, обгръщащ вид. Текстурираният килим е популярен избор за всекидневни и семейни стаи.

Неговото меко, плюшено усещане го прави идеален за стая, в която прекарвате много време. Има няколко вида текстурирани килими, включително шарени, фризови и усуквани. Текстурираните килими обикновено са изработени от вълна или изкуствени влакна. Вълната е естествено влакно и е издръжлива и мека. Но можете да си купите и смес от вълна, която съчетава естествени и синтетични влакна.

Найлонът и полиестерът са две често срещани изкуствени влакна. Килимът с рязан косъм е известен със своята мекота и издръжливост. Често се прави от вълна или изкуствени влакна и е идеален за всекидневна или коридор. За разлика от килима с власинки, този тип няма кичури, което предотвратява сплъстяването и смачкването. Освен това килимът с текстуриран нарязан косъм е по-малко вероятно да покаже следи от вакуум.

Подобно на нарязаната купчина, нивелираният контур осигурява отлично запазване на външния вид. Когато избирате килим, ще трябва да имате предвид стила, цвета и текстурата на вашата стая. Може дори да попитате производителя за опциите за дизайн. Вашият килим също трябва да съответства на цветовете на вашите мебели. Най-често срещаните материали са изкуствени, но има редица естествени влакна, които също са популярни.

Примери за естествени влакна включват юта, морска трева и памук. Други изкуствени опции включват полипропилен и найлон. Акрилът е синтетичен материал, който може да бъде подобен на вълната. Акрилът е издръжлив и дълготраен вариант, но няма да издържи толкова добре, колкото вълната. Освен че е достъпен, акрилът е хипоалергенен и няма да избледнее толкова бързо, колкото другите килими.