Владеенето на чужд език носи доста предимства. При чуждоезиковото обучение децата обогатяват знанията си за другите култури по света.

Най-ефективният начин децата да научат английски

Вероятно вече сте чували за ползите от изучаването на втори чужд език. Ако се колебаете дали да подтикнете детето си да учи втори език, знайте, че владеенето на чужд език носи доста предимства. При процеса на изучаване на втори чужд език, децата обогатяват знанията си за другите култури по света и техните ценности и по този начин разширяват мирогледа си.

Освен че се запознават с други култури, децата развиват комуникативните си способности, израстват широкоскроени и отворени към света личности.  Обикновено няма точна възраст,  която да е най-подходяща за започване на изучаване на втори език. Общото твърдение, че колкото по-рано, толкова по-добре обаче се оказва вярно, защото децата в по-ранна възраст възприемат лексиката на езика по-лесно, тъй като за тях ученето е игра.

Английският език е езикът на почти цял свят, един от всеки петима души знае английски. Използва се масово в медийната индустрия (телевизия, филми, музика),  в интернет и туризма. Двуезичните деца имат не само възможност да си комуникират с повече хора, но и получават повече възможности за кариерна реализация.

За съжаление методите на преподаване, прилагани в училищната система не винаги работят при  всяко дете, така че не бързайте да обвинявате детето си и да се съмнявате в неговото старание. С децата, които по-трудно възприемат езика и имат трудности при говоренето, трябва да се работи допълнително. Имайте предвид факта, че децата на 3-4 г. учат пасивно, тоест запомнят лесно, но им е нужно време, за да приложат реално  знанията си.

Има редица начини, по които детето ни да научи английски. Като започнем от традиционните частни уроци, частни езикови училища, ранно чуждоезиково обучение в детски градини до домашно преподаване на езика, използване на онлайн курсове и образователни мобилни приложения и игри.  Какво да правим обаче, когато никое от тези неща не помага на детето ни?

Един добър метод, чрез който да помогнете на детето си да научи английски е да го запишете на детски езиков лагер. В езиковите лагери се прилагат иновативни методи на преподаване на английски и включват повече комуникация, отколкото часовете в училище и по този начин помагат на децата да преодолеят лесно езиковата бариера. Езиковите лагери водят до добри резултати в чуждоезиковото обучение, тъй като съчетават учене и забавление. По време на игрите в лагера децата говорят на английски, така че това допълнително спомага ученето на езика извън клас. Такъв лагер например е международният детски езиков лагер Lucky Kids. Той се намира в Банско и включва ежедневни уроци по английски и различни забавни активности в планината като планински екскурзии, колоездене, конна езда, училище по готварство, пикник, йога, пейнтбол, ролеви игри, кино и други.

В дейностите на лагера участват професионални инструктори и аниматори, а учебните часове се водят от квалифицирани преподаватели с роден английски език, които използват съвременни и интерактивни методи на обучение като интерактивна дъска, разнообразие от увлекателни образователни игри. По време на уроците децата използват компютри и таблети,  усвояват умения за работа в екип, тъй като разработват съвместни проекти, свързани с учебния материал. Също така  децата в лагера се научават на добродетели като уважение, толерантност и почтеност и придобиват маниери за хранене.