Полезни съвети за захранването на бебето

Захранването е един от най-важните, но и тревожни за мнозина майки периоди в развитието на бебето. Повечето родители започват неуверено с това начинание, най-вече поради купищата въпроси, които ги измъчват. Естествено, винаги на първо място стои и съмнението дали ще се справят. Само че, мили майки и татковци, не се тревожете. Ще се справите. Всяко бебе е преминало през този период. С малко напътствия и помощ ще се справите. 

В тази връзка, горещо ви съветваме преди да купите бебешки прибори за хранене, да изкоментирате всички въпроси и колебания, които имате с вашия педиатър. А преди това, точно сега, ние ще ви осигурим и цял списък, пълен с полезни съвети за захранването на бебето.

Започнете захранването в правилния момент

 За да разберете дали е настъпил, следете за признаците, че бебето е готово за този етап от своето развитие. Еднозначни са следните показатели: детето седи спокойно или поне с малко чужда помощ, държи си изправено главата, проявява интерес към храната, която ядат възрастните около него и освен това е навършило минимум 4 месеца. 

Не прекъсвайте кърменето 

Фактът, че започвате захранване, съвсем не бива да ви спира да продължавате да кърмите. Нещо повече, много майки дори успешно приготвят домашна храна в комбинация с кърма. Наличието на кърма в предлаганата нова храна на детето ще му носи усещане за познат вкус. По този начин ще приеме по-лесно твърдата храна. 

Внимателно подберете първите храни 

Първите хранителни продукти  трябва да са основни, по възможност сезонни и в никакъв случай алергени. Обикновено, педиатрите препоръчват да започнете с няколко лъжички сварен (или сготвен на пара, за да запазите полезните хранителни вещества) картоф, морков, батат и други, а от плодовете – банан и то в суров вид, ябълка или круша, но преминали през термична обработка. 

Наблюдавайте за алергични реакции 

Изключително важно е да наблюдавате детето за алергични реакции или непоносимост към определени хранителни продукти. Това е и причината да започнете с две лъжички първия ден, двойно повече – през втория – и така до четвъртия ден, в който да предложите около 200 грама от пюрето. За да установите правилно от какво може да е предизвикана определена алергична реакция, не въвеждайте по повече от 1 нов продукт. След като детето успешно достигне дозата от 100-200 грама, можете да преминете към следващата храна. 

Признаци за хранителна непоносимост, за които да следите: зачервяване и обриви по лицето под формата на ситни пъпчици, повръщане или диария. В тези случаи, незабавно прекратете захранването (или въвеждането на съответната храна, ако сте в по-напреднал етап). Можете да продължите със следващ, но различен от причинилия  алергична реакция, нов продукт след поне 4 дена. 

Домашни пюрета или пюре от магазина? 

Не се притеснявайте да купувате готови пюрета от магазина. В някои случаи те са по-добрият вариант. Така например, ако захранването е през зимния сезон, когато на практика няма много видове свежи плодове и зеленчуци, по-добре е да предложите готово пюре. Повечето марки са официално сертифцирани и преминават през щателна проверка от съответните органи. Внимание: ако при отварянето на буркана, капачката не изпука (щракне), не предлагайте храната от него. Това е признак, че пюрето е развалено. 

Давайте вода

Ако досега не сте предлагали вода, можете да започнете. Това е важно, защото при въвеждането на нова и то твърда храна, храносмилателният тракт на детето ще преживее лек шок. Ето защо е възможно и запичане. Водата ще помогне да се справите с положението. Имайте на предвид, че е притеснително, ако бебето не се е изхождало повече от 2 дена. Свържете се с педиатъра си, ако ви се случи подобна неприятност.

Както виждате, нещата не са толкова сложни. Разбира се, подгответе се и за изненади. Детето невинаги ще харесва приготвените от вас ястия. Не му се сърдете, когато изплюе яденето ви. А за да не изцапате всичко наоколо от подобни изпълнения, се сдобийте и със специални аксесоари – бебешки стол за хранене, лигавник и други аксесоари от Bubutoys.com