жена смята

Заеми, разходи, бюджет: Как да подобрим финансовата си ситуация?

Не би ли било хубаво, ако имаше вълшебна формула или прост трик, които да ви позволят никога повече да не се притеснявате за пари или за това как управлявате финансите си? Въпреки че, това може да не е реалистично, има някои прости неща, които можете да направите веднага, за да подобрите ситуацията с парите, да покриете изтеглените бързи заеми и да платите оставащите сметки. Ако се придържате към финансовите препоръки на Microcredit.bg, проблемите Ви могат да започнат да намаляват. Можете и да започнете да виждате ползите от финансовите Ви решения и да спестявате, дори да си подобрите кредитния рейтинг.

Определете финансовите си цели

Трябва да си набележите дългосрочни финансови цели, като примерно да спестите малка сума, да си купите неща или да си покриете заемите. След като сте записали финансовите си цели, приоритизирайте ги. Ако имате дългосрочни цели, за тях трябва да работите, докато работите и за краткосрочните.

Да си направите добър финансов план е задължително

Финансовият план включва създаване на бюджет, план за разходите и план за покриване на направените дългове, включително взетите бързи заеми, потребителски и др. Целите трябва да се основават на финансови решения базирани не на страх, а на контрол върху ситуацията. Без план може да похарчите парите си за неща, които сега изглеждат важни, но да не са чак толкова всъщност и да Ви отнемат от ресурсите за покриване на по-належащи разходи, като заемите, примерно. Много хора се оказват в подобна въртележка и когато не им достигнат парите, кандидатстват за втори или дори трети бърз кредит. А в повечето случай, да имаш повече от един кредит не е лесно да се посрещне финансово.

Съвет: Отбелязвайте малките победи по пътя. Например, поздравете себе си, след като изплатите единия си кредит. Можете да отпразнувате и когато сте изпълнявали 3 месеца стриктно плана за бюджета си. Само не прекалявайте с празнуването, за да не Ви докара то нови дългове.

Ако сте женени, то задължително трябва и двамата да спазвате бюджета. Трябва усилията Ви да са взаимни. Това дори може да Ви подобри връзката, защото ще намали споровете за пари. Ако си планирате предварително разходите, ще имате по-голям контрол и по-малко неочаквано изхарчени пари.

жена пише

Финансови основи

Създайте си календар

Ако често се обърквате кое кога трябва да плащате, теглите отчети, за да си припомните, обърквате кои пари за къде са и тн., то най-вероятно Ви трябва календар за тези неща. Изготвянето на финансов календар не е трудно. По-скоро е въпрос на малко организация и да си проверите коя сметка кога излиза.

Проверете колко са Ви големи лихвите

Ако са Ви нужни пари и имате някакви спестени в няколко различни депозити, то остава да решите от кой депозит да изтеглите. Най-правилното решение е да изтеглите от онази сметка, която има най-висока лихва. Ако пък имате много кредити и не знаете в кой да вложите повече пари, то започнете отново от онзи с най-високата лихва, защото неговото оскъпяване е най-голямо. Изобщо, знаейки размера на лихвите, ще Ви позволи да имате по-добра представа за месечните Ви разходи и приходи.

Спрете да пазарувате с карта

Колкото и странно да звучи, пазарувайки с пари в брой, Вие ще можете да усетите по-добре колко харчите. Броенето на парите, както и ограниченото количество, което можете да носите в себе си, ще Ви спестят някои ненужни покупки. Да пазаруваш само с пари в брой е тактика, която е помогнала на десетки хора, да спрат да харчат прекалено много.

20% за кредитите, 30% за свободно харчене

Това сумарно са 50% от приходите Ви. Когато имате заеми, които са повече от 20%, то трябва да жертвате част от парите Ви за свободно харчене. Ако обаче сборно вноските за бързи кредити са по-малко, примерно 10%, то опитайте се да отделите 20% и да ги покриете по-бързо. Естествено, преди това трябва да погледнете дали можете да покривате предсрочно кредитите без допълнителна такса или оскъпяване. Някои фирми за кредити не позволяват сумите да бъдат върнати по-рано от датите на падежа и има наказателни такси, които са някакъв процент от очакваната лихва по план.

Прогонете лошите мисли

Да, това колкото и клиширано да звучи върши някаква работа. Няма как да си покриете задълженията и кредитите, ако си повтаряте през цялото време, че не можете да го направите. Точно обратното трябва да стане, нужно е да визуализирате как вече сте си изплатили вноските и финансовият Ви план е бил добре пресметнат. Позитивните мисли водят до позитивни последствия.

Кой заем да изплатите първо?

На този въпрос има два правилни отговора. Може да платите първо този кредит, който е най-висока лихва, а може да изплатите и този, който е най-малък на размер. Логиката е, че когато постигнете дори и малък успех, Вие ще сте по-мотивирани да продължите с по-големите и тежки кредити. Естествено, ако имате ипотека и бърз заем, задължително поставяте приоритет на бързия заем. Да поставите приоритет обаче не означава да спрете да плащате останалите заеми. Означава да плащате по тях само минималните вноски без да влагате допълнително.