бокс и муай тай ръкавици трениращи млади хора

Боксови ръкавици VS Муай-тай ръкавици

Боксовите ръкавици и Муай-тай ръкавиците не са едно и също нещо. Ако само се боксирате, тогава със сигурност ще Ви трябват боксови ръкавици, обаче ако тренирате муай-тай, там вече имате избор какви ръкавици да използвате, можете да разгледате модели във Fightshop.bg. Каква точно е разликата във видовете ръкавици и как да изберете най-подходящите ще Ви разкажем в следващите абзаци. Ако си мислите, че това са просто ръкавици, то изобщо не сте прави. Разликите могат да бъдат безброй – в гъвкавостта и възможността да си свиете юмрука си, в положението на палците, в подплънките и стегнатостта около китката и в разпределението на тежестта.

Какви са Муай-тай ръкавиците?

Те са по-гъвкави и можете да си свиете юмрука с тях. Спрямо боксовите ръкавици са по-меки и може да захващате по-добре при издърпване на противника. Дори палецът може да сменя позицията си, за да позволи по-добро „захващане“ при стискане. Тези от вас, които си търсят муай-тай ръкавици могат спокойно да се доверят на Twins Special бранда. Те са добра марка, чиито продукти предлагат качество на добри цени. Много състезатели също ги използват. Марката е тайландска, но вече е една от любимите марки спортни стоки навсякъде по света. Ако се грижите правилно за тях ще издържат поне няколко години, което е благодарение на доброто им качество.

На лицевата страна на дизайнерските Муай-тай ръкавици палецът е оформен в рамката на ръкавиците, а не се зашива отделно. Освен това, отгоре ръкавиците са малко по-квадратни, което не означава, че в ъглите са тънки. При Муай-тай ръкавиците теглото е равномерно разпределено. Те не са аеродинамични и не трябва да се използват за бързи ударни комбинации. Цената им е приемлива, както на Twins Special, така и ръкавиците на Fairtex. Всички те са изработени от естествена кожа. Спрямо боксовите ръкавици, Муай-тай ръкавиците са доста по-достъпни.

Какви са боксовите ръкавици?

Боксовите ръкавици никак не са гъвкави и ако трябва да ги сравняваме с Муай-тай ръкавиците, то определено изостават по този критерии. За да може да служат добре обаче, те и не трябва да бъдат гъвкави, а точно обратното – твърди. Позиционирането на палеца може да бъде отделно, а може да бъде и към самата основна рамка на ръкавицата.

Боксовите ръкавици са с по-ръбеста форма, като областта на юмрука е силно изразена, а областта на китката рязко се стеснява. Боксовите ръкавици са аеродинамични и тежестта им е за по-добри удари.

спаринг боксови ръкавици в зала

Кои ръкавици да изберем?

Тук наистина няма правилен отговор – изборът на ръкавици зависи от това какво тренирате и какво Ви е по-удобно. Всяка марка ръкавици се усеща по различен начин – теглото, размерът, подплънките и дори естетиката. Хубаво е обаче да се придържате към спортното облекло и оборудване, за спорта, който тренирате. Тоест, ако тренирате Муай-тай тогава ще е добре да си вземете Муай-тай ръкавици, ако тренирате бокс – боксови ръкавици.

Ако просто сте любител, тогава наистина няма значение и двата вида ръкавици ще Ви послужат добре. Можете да изберете каквото Ви изглежда по-добре и го чувствате, че пасва най-много на ръцете Ви. Някои хора предпочитат по-подплатени ръкавици, които са пухкави и дебели, а други предпочитат по-малки ръкавици с подплънки. Според специалисти обаче, формата и разпределението на теглото на боксовите ръкавици са много по-добри за удари, отколкото формата и разпределението на Муай-тай ръкавиците. Ако обичате да удряте бързо и държите на тежките удари и спаринга, тогава определено Ви трябват боксови ръкавици.

Ако искате да експериментирате, купете си по един чифт и от двата вида. Така ще можете да ги сменяте и да пробвате различни удари с тях. Имайте предвид обаче, че ако вземете лоши или недобре изработени ръкавици, те няма да Ви предпазват ръцете добре, което значи, че ще имате синини и рани по кокалчетата. Никой не иска такива неща по ръцете си, така че избирайте само доказани марки спортно облекло и оборудване.