Ползите от свиренето на китара за развитие на интелигентността и логиката

Свиренето на музикални инструменти, включително и на китара, може да направи много за развитието на всеки човек като личност. Днес ще разгледаме по-подробно две огромни ползи от уроците по китара, с което се надяваме да вдъхнем повече кураж у всеки, който отдавна желае да се научи да свири, но по някаква причина постоянно отлага.

Развитие на интелигентност и логика

За да научите как да свирите добре на китара, трябва да можете да заучите различни акорди, интервали и цели парчета. Това помага за развитието на логическото мислене, човек се научава да импровизира и да измисля различни мелодии, когато сравнява различни ритмични модели. Научава се също да ги свързва, използвайки определена логика, която присъства във всяко парче. Лявото полукълбо и неговото развитие са отговорни за усещането на ритъма, а дясното полукълбо помага на музиканта да чуе по-добре промените в тембъра на мелодията. Този факт също доказва, че свиренето на китара допринася за развитието както на дясното, така и на лявото полукълбо, а музикантът се научава как да ги използва едновременно и да възприема музиката в двете полукълба наведнъж.

Влияние върху самочувствието

Не всеки човек е в състояние да се научи да свири майсторски на различни музикални инструменти, в частност – на китара, което означава, че всеки китарист е изключително чувствителен към комплиментите, адресирани до него. Всяко музикално парче, изсвирено без грешки, оказва положителен ефект върху самочувствието на музиканта, както и върху здравето като цяло. Така например, едно дете, което се учи да свири на китара разбира, че е в състояние да постигне още успехи, а това го мотивира към още по-усилени упражнения. Когато едно дете постигне определен добър, то иска да демонстрира това на всички около себе си. Също така се опитва да участва и в конкурси и концертни програми.

Адекватното или леко повишено самочувствие може да има положителен ефект върху всеки тийнейджър и да повлияе значително неговото настроение и психика.  Щом успехите му станат забележими за него и неговите връстници, той започва да се чувства по-уверен в себе си и съответно започва да напредва още по-бързо.

Източник: Музикални инстументи – Muzikalen.bg