лехи направени с култиватор

Практични съвети при избора на мотофреза за малка градина

Да притежаваш вила с двор е много хубаво, обаче покрай почивка и отмората в него е необходимо и да се отдели време за поддържане на градината. Така де, всеки обича да си пие кафето в градина навън, но не всеки е готов да обработва земята, за да има изобщо градина. Мотофрезите безспорно са градинската техника, без която не можем. Широкият пазар на този тип техника е осигурил най-различни видове мотофрези на добри цени, подходящи, както за големи площи, така и за малки градини. Ако обаче сте лаик в тази област, и за първи път ще си купувате мотофреза, е хубаво да помислите над няколко точки.

Да е с предна или задна предавка мотофрезата?

Точно както колите, така и мотофрезите имат различни предавки. Най-често срещаните модели са с предна предавка, но задната си остава преимущество, което все пак се търси. Основната причина е обработката на малки градини, където трябва да се сменя посоката. Стига се до края на реда и задната предавка помага да се мине на следващия ред. Задната предавка е и много полезна за малки градини с много ъгли и дървета, тоест такива при които трябва много да се маневрира, докато се обработи земята.

Представете си и следната ситуация: Нужно е да обработите по-твърда почва. Мотофрезата ви обаче няма тежести, нито метални колела. Единствената опция е да прилагате ръчно натиск. Човешката сила обаче не е безгранична и от време на време се измаряте и леко отпускате. Резултатът е малки бабунки на различни места, които не са били фрезовани. Ако нямате задна предавка, няма да можете да се върнете да ги обработите наново, а ще трябва да направите пълен кръг и да стигнете така до тях. Сами се сещате, че не във всяка градина може да се направи кръг. И тези места ще останат нефрезовани.

Да закача ли ремарке на мотофрезата?

Ремаркето може да бъде огромен плюс. Представете си колко по-удобно е събирането на реколтата, когато имате на разположение ремарке. Освен това, винаги може да го използвате да се придвижвате от място на място с него и тогава, задната предавка е задължителна.

Какво да закупим освен мотофрезата?

Много често мотофрезите се продават с комплект от неща. Кои от тези неща обаче наистина са ни полезни и няма ли да е по-изгодно да си купим отделно мотофреза без допълнителни аксесоари. Примерно, гуми фрези са едно от нещата, които са най-често в пакет с мотофрезата. Те никак не са излишни, особено при по-труден терен. Освен гумите, може да си набавим и браздир. Ако изтървем точното време за фрезоване и част от корените на растенията се втърдят, то тогава със сигурност ще са ни нужни и тежести. Вместо тежести, някои хора използват метални колела, а някои и двете за по-голям ефект.

малка градина градинарски инструменти

Обърнете внимание какъв ще бъде разхода на мотофрезата?

Вярно, че е важна цената на земеделската техника, но нека не забравяме и че тя ще прави някакви разходи. Когато мотофрезата е с качествен двигател, разходът е нисък. При дизеловите примерно за 1-2 дка, за фрезоване и сеене, разходът може да е към 2 литра. Сами се сещате, че високият не е желателен. Ако пък двигателят е бензинов тогава разходът може да скочи малко.

Много е важно и да се изберат подходящи ножове към мотофрезата. Различните видове имат различни ножове, така че там също има избор. Изберете не по-добрите ножове, а тези, които на вас ще ви вършат по-добра работа без да ви вкарват в излишни разходи. Ако ще използвате мотофрезата за малка градина, може би не е най-добрата инвестиция да заложите на голяма дизелова мотофреза. При всяко положение вижте какви допълнителни разходи и аксесоари ще имате покрай нея, за да си направите точна сметка, каква част от бюджета ви ще заеме.