Спорт за здраве и щастие

Въпреки че по-голяма част от хората прибягват до практикуването на спорт с цел да подобрят външния си вид и да отслабнат, не бива да пренебрегваме и неговите ползи за здравето, които вървят ръка за ръка с него. Целта на спортуването е не само да постигнем един по-естетичен външен вид, но и по-добро здраве. Можем да извлечем от физическите упражнения повече позитиви, отколкото негативи, стига разбира се да ги изпълняваме правилно и да не прекаляваме.

Редовните физически упражнения неизменно допринасят за по-добро здраве и настроение. Доказано е, че фитнес упражненията имат редица ползи върху здравето и дори могат да спомогнат за предотвратяването на  някои хронични заболявания. Нека разгледаме някои от ползите от физическата активност.

Топ здравословни ползи от спортуването

По-добро настроение

Спортуването спомага за преодоляването на симптомите на стрес, тревжност и депресивни състояния, тъй като повишава производството на ендорфини.

Здравословно тегло

Един от най-добрите начини за поддържането на здравословно тегло е чрез физически упражнения без значение от техния интензитет. Спортуването усилва метаболизма, докато строгите диети и гладуването имат обратен ефект.

Комбинацията от аеробни и силови тренировки спомага за изгарянето на мазнини, като в същото време се запазва изградената мускулатура, което е и ключът към поддържането на теглото.

Добро здраве за костната система

Спортуването не само укрепва мускулите, но и спомага за здравето на костите. С напредването на възрастта ние ставаме постепенно по-уязвими към загуба на мускулна маса и костна плътност, което ни прави податливи на наранявания и липса на подвижност.

 Редовното практикуване на определен спорт спомага за изграждането на костна плътност, като предотвратява появата на остеопороза в напреднала възраст.

Повече тонус

Изследвания показват, че спортуването спомага за повишаването на жизнения тонус. Противно на очакването, че спортът изтощава, всъщност се случва обратното. Дори и да са с малка продължителност физическите упражнения ни зареждат с енергия за целия ден. Доказано е, че физическите упражнения помагат на хора страдащи от хронична умора да се преборят със своя проблем.

Когнитивно здраве

Редовните физичеки упражнения подобряват функцията на мозъка и усилват паметта. Това се дължи на факта, че по време на физическа активност се подобрява потока от кръв и кислород към мозъка ни. Също така се насърчава производството на хормони, които стимулират образуването на нови мозъчни клетки.

Всъщност има доказателстно, че спортуването стимулира растежа на хипокампа, който е тази част от мозъка, която е отговорна за запаметяването на нова информация и ученето. Отчитат се положителни резултати върху когнитивната функция дори при по-зрели хора, които започват да спортуват в по-късен етап от живота си.

Редовните физичски упражнения забавят негативните промени, които настъпват в мозъка с възрастта  и водят до заболявания като Алцхаймер, множествена склероза и шизофрения. Физическата активност поддържа ума ни здрав и  е доказано, че подобрява паметта и фокуса.

По-хубава кожа

Този факт може и да е изненадващ, но всъщност тренировките наистина ни помагат да имаме сияйна кожа. Нашата кожа е подложена на оксидативен стрес. Той настъпва когато антиоксидантната защита на тялото ни не може да се справи със щетата, нанесена от свободните радикали върху клетките.

Съответно  вътрешната структура на клетките се нарушава и оттам и здравето на кожата се влошава. Умерените физически упражнения благоприятстват производството на естествени антиоксиданти, които защитават клетките на кожата.