facebook реклами

Фейсбук реклама ракета носител за нови бизнес начинания

Фейсбук реклама – когато става въпрос за маркетинг има две ключови неща, които трябва да знаете:

  • Трябва да го правите
  • Струва пари. Понякога много пари.

Цената може да няма значение например за Coca-Cola, която реализира над 40 милиарда приходи годишно. Но ако Вие сте притежател на малък бизнес, най-вероятно нямате толкова много пари, които да похарчите за маркетинг. Което значи, че всеки лев от бюджета Ви трябва да се ползва разумно.

Пред Вас стои въпроса как да популяризирате Вашия бизнес, ако нямате много пари за харчене? И още по-важния въпрос – как да го направите ефективно?

Един евтин и ефективен начин за популяризиране на малък бизнес е реклама във фейсбук от Seomax.bg. Тя помага на много на брой малки компании да реализират успешни маркетингови стратегии, без да харчат прекалено много.

Ползи от реклама във фейсбук

Към настоящия момент много бизнеси знаят какво предлагат социалните мрежи и какви са ползите за техния бизнес. Въпреки това, за наша изненада съществуват и такива, които още не са запознати с потенциала, който крие рекламата във Фейсбук.

Фейсбук рекламата работи на същия принцип като повечето реклами в Интернет – заплащате или на клик или на показване. Въпреки това, благодарение на големия обем лична информация, налична в базата данни на Фейсбук, имате възможност да таргетирате изключително тясно желаната аудитория. Всяко нещо, което потребителите слагат в своя профил – години, пол, местоположение, образование, религия, интереси, политически убеждения, работно място, семейно положение и т.н. може да се използват като филтър за вашите реклами.

Например, ако искате рекламата Ви да се показва на 30 годишни, женени мъже, които живеят в София, завършили са Софийския университет, работят в банка и харесват филма Сам вкъщи, можете да го направите с реклама във Фейсбук.

Друга добра новина – рекламата във Фейсбук е изненадващо достъпна.

С малък бюджет и добре обмислено съдържание може да ангажирате много ефективно избраната аудитория.

Един друг вид възвращаемост от инвестицията

Като всеки друг маркетингов метод, може да намерите милиард статии в Google относно това, че рекламата във Фейсбук не работи. И за някои бизнеси, може и да не работи. Успеха и провала във Фейсбук рекламирането не е черно и бяло. Въпреки това, голяма част от провалите се случват поради 2 причини:

  • Въпросният бизнес не е имал солидна маркетингова стратегия или
  • Те започват да рекламират във Фейсбук с грешните намерения

Нещото, което трябва да имате в предвид, когато изготвяте реклама във Фейсбук е, че тя е пасивна.

Това означава, че рекламата се показва независимо дали потенциалния клиент е в настроение да купува. Така че, ако желаете да използвате реклама във Фейсбук с цел директни продажби, това което продавате в най-голяма степен ще определи дали ще продавате или не.

Най-добри резултати за малкия бизнес дава рекламата във Фейсбук с цел повишаване на познаваемостта на бранда, както и превръщане на потенциалните потребители в реални.

В този аспект, успеха на кампанията може да се измерва с нещо, наречено социална възвращаемост от инвестицията. Това представлява анализ на това колко се ангажира желаната аудитория с Вашите реклами и се измерва с богатство от метрики, включващи:

  • Импресии – Колко пъти е видяна рекламата Ви
  • Достигане – Броя на хората, на които е показана рекламата
  • Харесвания – Броя на хората, които са харесали рекламата Ви
  • Споделяния – Броя на хората, които са видели рекламата и са я споделили
  • Коментари – Броя коментари, върху рекламата
  • Честота – Колко пъти средно е показана рекламата Ви на един и същ потребител

Ето тук рекламата във Фейсбук взима превес над традиционната.

Освен спестените инвестиции в реклама, анализа в реално време Ви позволява да видите как се представя рекламата, тоест можете активно да следите всички гореспоменати метрики. И ако рекламата няма очаквания успех, може да използвате събраните данни за да я промените. Също така може да изпробвате няколко варианта на рекламата, за да видите кой вариант се харесва най-много от потребителите.