3 неща за микровълновата печка, който трябва да знаете!

Сякаш много популярни в началото на този век, лека полека микровълновите фурни отстъпват мястото си на новите електроуреди за готвене в дома. Това обаче не спира интереса към тях, защото кулинарните експерти знаят добре какви вкусни ястия могат да се правят и с тях. Затова ето три важни неща за микровълновите печки.

Микровълновите печки превръщат електрическата енергия в електромагнитни вълни. Тези вълни стимулират молекулите в храната ви, за да я нагреят. Тези вълни могат да стимулират молекулите в храната, карайки ги да вибрират, да се въртят и да се сблъскват помежду си, което превръща енергията в топлина. Това е подобно на това как ръцете ви се загряват, когато ги търкате една  в друга. Затова готвенето с е много удобно, тъй като е просто и невероятно бързо. Има хора, обаче, които се страхуват от микровълновото излъчване.

Микровълните излъчва не-йонизиращо излъчване, подобно на излъчването от клетъчните телефони. Микровълновите фурни обаче са проектирани да предотвратяват излъчването на радиация.  Трябва да знаете, че това не е типът радиация, свързан с атомните бомби и ядрените бедствия. Микровълновите фурни имат метални щитове и метални екрани над прозореца, които предотвратяват излъчването на радиацията от фурната, така че не трябва да има риск от нараняване. Просто не притискайте лицето си към прозореца и дръжте главата си поне на 30 см далеч от микровълновата печка. Също така се уверете, че вашата микровълнова фурна е в добро състояние. Ако е стара или счупена, или ако вратата не се затваря правилно – помислете за получаване на нова.

Всички методи за готвене намаляват хранителната стойност, но като цяло микровълновото готвене запазва хранителните вещества по-добре от другите методи! Тако!ва е генералното заключение след преглед на повече изследвания по темата. Това обаче не значи, че всичко се запазва в микровълновата фурна. Що се отнася до микровълните, времето за готвене обикновено е кратко, а температурата ниска. Плюс това, храната обикновено не се вари. Поради тази причина бихте очаквали микровълновите фурни да задържат повече хранителни вещества, отколкото методи като пържене и варене. Имайте предвид, че типът храна или хранителни вещества понякога имат значение. Като цяло за много храни, микровълновите печки запазват техните хранителни вещества, но има и изключения.

Източник: glasove.com