мивка на черно бели квадратчета сифон и течаща вода

Как да изберем правилния сифон за кухненска мивка

Сифонът за кухненска мивка е един от най-важните компоненти на канализационната система. Основните му функции са да създава бариера по пътя на канализационните газове, както и да предпазва от преливане на вода. Правилният монтаж един сифон ще ви позволи да използвате кухненската мивка без проблеми и ще гарантира липсата на външни миризми от канализацията.

Видове сифони и тяхното устройство

По структура сифонът е доста просто устройство, което работи на принципа на водно уплътнение. Той задържа малко количество вода в себе си, като по този начин създава устойчивост на канализационни газове, които без него свободно биха проникнали в кухнята. Допълнителна функция на сифона за кухнята, който е оборудван с почти всички съвременни модели е защита срещу преливане на вода. Той се изпълнява под формата на отделна тръба с малък диаметър, свързана с изпускателна тръба. В случай на спешност, при която водата в мивката достига критично ниво, тя помага да се изтича излишната течност в канализацията.

Изборът на източване в кухнята често е изпълнен с някои трудности, тъй като има много видове от тях. Всеки от тях има особености, характерни само за него.

Сифоните се предлагат в няколко форми:

1. Гофриран сифон.

Това е фрагмент от гофрирана тръба, която може ръчно да се огъва под формата на контур, като по този начин придава оптимална форма. Този тип най-вероятно не е фабрично направен сифон, но съществува като хитър начин за излизане от ситуация, при която конвенционален воден уплътнител не може да бъде въведен сред комуникациите поради липсата на достатъчно място. Предимствата на такова устройство са простотата и възможността да го поставите дори при много трудни условия, например под ваната.

2. Тръбен.

Във въображението на обикновен човек с думата „сифон“ се появява образът на точно този тип на това устройство. Той е почти толкова прост, колкото гофрирания, но има по-голяма твърдост, тъй като е направена от пластмасова или метална U-образна тръба. Това е най-доброто решение за мивки в банята, тъй като по-малко запушено се запушва с остатъци от коса и сапун.

3. Сух сифон.

Доста рядък вид воден уплътнител. Той е инсталиран главно в неотопляеми селски къщи и представлява фрагмент от тръба с монтирана в него полимерна мембрана. Работи на принципа на възвратния клапан, той пропуска вода в една посока, но не отделя газове от канализацията в другата. При подаване на вода мембраната се разширява и водата преминава в тръбите, а след прекратяване на действието на водата придобива предишната си форма и създава пречка за навлизането на газове. Предимството на такъв сифон е, че дори при отрицателни температури вътре в помещението той няма да пострада, тъй като в него няма вода, която при замръзване се разширява с 10%.

4. Бутилков.

Технологично най-разработеният и универсален тип сифони. Той оборудва най-модерните кухненски мивки. Той е непретенциозен в поддръжката, лесен за почистване и рядко се запушва. Може да бъде оборудван с допълнителни фитинги за свързване на пералня или съдомиялна машина, което елиминира трудностите при инсталирането на допълнителни канализационни завои. Ако опишем структурата му като цяло, тя изглежда като бутилка с широка шийка (оттук и името), в която дренажна тръба не е поставена напълно. Когато водата преминава през канализацията, тя първо се придвижва по дренажната тръба, достигайки дъното и след това се издига вертикално нагоре, но вече между външната стена на тръбата и вътрешната стена на „бутилката“, и едва след това влиза в канализацията. Такава система осигурява постоянно присъствие на вода в сифона и липсата на външни миризми в кухнята.Въобще, сифоните за мивки са най-различни видове, които може да разгледате в онлайн магазина markita.net.

При производството на сифони се използват материали като пластмаса и метал.

Металните могат да имат много красив и елегантен вид, особено за модели, изработени от месинг, бронз или хромирана стомана.

Но все пак сифонът не е интериорен елемент, а просто част от канализационните комуникации и си струва да се покаже само в най-крайните случаи.

Пластмасовите версии на продуктите са леки, евтини и устойчиви на различни химикали.