кухненска мивка

5 практични съвета за организирана и чиста кухня

Кухнята е една от стаите в дома, в които най-бързо се промъкват бъркотията и хаосът. Това е съвсем нормално, имайки предвид колко често се ползва тя – от приготвянето на кафе и закуска, миенето на мръсните съдове, до семейните вечери заедно.

Ако имате чувството, че постоянно почиствате кухнята, а в края на деня отново нищо не е на мястото си – имаме решение за Вас. Вижте 5 практични съвета за организирана и чиста кухня, които ще са от помощ на всяка домакиня. Да започваме!

Ограничете трупането на излишни вещи

Причина номер едно за безпорядъка е наличието на твърде много предмети, които не са си на мястото. Затова най-лесното нещо, което може да направите, за да си помогнете, е да разчистите всички излишни предмети. Започнете с декорациите, като се лишите от онези, които не допринасят толкова за интериора, колкото за събиране на прах.

Следващи на прицел са кухненските електроуреди. Със сигурност има такива, които ползвате често – кафе машината, например, и може да ги оставите върху кухненския плод. Останалите обаче е по-добре да приберете в шкафовете. Така ще отворите повече свободно пространство и едновременно с това кухнята ще изглежда една идея по-организирана.

Организирайте шкафовете

Прибирането на съдове и уреди в шкафовете няма автоматично да реши всички проблеми с организацията. Затова се постарайте да внесете повече ред във всеки шкаф. Удобен вариант е да изберете подходящи органайзери за съдовете и чашите.

Също така, използвайте подходящи бурканчета и съдовете за съхранение за различни хранителни продукти, подправки, кафе и т.н. Това значително ще намали възможността да се разсипят из шкафовете и ще се налага по-рядко да ги почиствате, което е предимство.

Почиствайте редовно мивката

Грижата за Вашата кухненска мивка е от изключително важно значение, за да я запазите чиста за по-дълго време. Тя също се нарежда сред кътчетата в дома, които редовно влизат в употреба. Миенето на съдове и приготвянето на храни остават своите видими отпечатъци върху мивката, а варовиковите отлагания често за виновник номер 1 за липсата на блясък.

Затова Ви съветваме да измивате старателно мивката след всяко използване, като след това подсушете с мека кърпа. По този начин, че отмиете всякакви мръсотии, които може да са останали в коритото, както и ще намалите риска от появата на варовик, за да запазите визията на Вашата кухненска мивка блестяща и стилна.

Справете се с мазните петна като професионалисти

Мазните петна, вследствие от приготвянето на някоя вкусно пържено ястие, често с упорити и трудни за почистване. Още повече след като засъхнат. Те обаче развалят и красивата визия на кухнята и най-вече котлона. Затова добра идея е, когато пържите нещо, да покривате тигана със специален мрежест капак, който предотвратява пръските мазнина да хвърчат навсякъде. След като сте приключили с готвенето и котлонът се е охладил, напръскайте с обезмаслител и оставете препаратът да подейства, съобразявайки се с инструкциите на опаковката.

Погрижете се за чистотата на пода

Последно, но не и по значение, нужно е да се погрижите и за чистотата на кухненския под. Следите от храна, особено ако използвате кухнята като трапезария, лесно се забелязват, а никой не обича петна или полепнали трохи по чорапите си. Затова уверете се, че редовно метете пода или минавате с прахосмукачка – в зависимост кой от вариантите е по-удобен за Вас. Периодично минавайте и с мопа, за свеж и блестящ вид! Едно допълнително усилие, което обаче ще преобрази блясъка на кухнята.