офис стол

Как да изберете подходящия офис стол за вас?

Безспорно от всички останали мебели и аксесоари, столът е в центъра на едно офис пространство. Той е не просто важен, но и максимално най-функционален елемент на работното място. Да се избере подходящ офис стол е ключово не само защото имаме нужда от комфорт, докато се трудим, но и за да избегнем редица медицински рискове.

Според специалистите в сферата на ортопедията, грешният стол на работното място е сред основните причинители на заболявания като ишиас, дископатия, гръбначни изкривявания и дори херния.

Ако докато четете това в момента сте в офиса и вече усещате напрежение в кръста или друга част от тялото, а още не е дошло време за обедната почивка, повече от сигурно е: имате нужда от нов офис стол. Но дори това да е първата ви подобна покупка, следващите съвети ще са не по-малко есенциални. Вижте как да изберете подходящ офис стол конкретно за вас и вашите нужди.

Правилният избор започва с познанието

За да направите правилен избор за офис стол, първо е нужно да разберете какви видове съществуват. Можете да ги намерите тук https://officemebeli.com/ofis-stolove, но в най-общи линии те се делят на следните типове: работен, президентски и посетителски, както и нововъведените ергономичен и геймърски.

Повече от необходимо е да тествате в реално време и в реална обстановка всеки от тях. Тялото ви само ще ви подскаже коя структура е идеална за вашето телосложение, здравословни нужди и най-вече конкретна седяща поза.

Тествайте и сменяйте, докато не откриете правилното решение

Ако идеята да смените десетки офис стола, докато не попаднете на вашия, ви звучи твърде скъпа, има и друг вариант. Заложете на регулиращ се вариант. Повечето офис столове вече са точно такива. Те могат да се регулират като височина, мекота и дори пристигат с допълнителни екстри като изпъване на краката, смяна на позициите на подлакътниците и други.

А какъв да бъде материалът?

Въпросът, свързан с материала на дамаската на стола, има слабо, но все пак налично отношение към комфорта в работно време. В действителност, за някои хора кожата е твърде спарваща и хлъзгаща се, за да изкарат в нея цял ден, а и да останат фокусирани в процеса на работа.

От друга страна, от конкретния материал зависи колко дълъг ще е животът на вашия стол, а също така, какви усилия се предполага, че трябва да полагате за неговата поддръжка. Всички тези фактори трябва да се вземат на предвид, преди да направите конкретна покупка, но също така и да се коментират с производителя или търговеца.

Когато седнем на правилния офис стол, е редно:

Гърбът ви да усеща опора, а вие да сте в нормална позиция, без да правите усилия, за да се задържите в нея.

Тялото ви следва да приеме формата на буквата „S”.

Да не допускаме постоянно да седим под прав ъгъл. Вместо това, столът трябва да ни позволява да сменяме позицията си от време на време, за да се раздвижваме. При всяка смяна позата ни да е все така удобна и комфортна.

Може и да ви се струва странно, но според изследвания, с откриването на подходящия и правилен стол офис служителите са способни да повишат своята работоспособност с цели 25% още през първата седмица след своето откритие. Дори да не достигнете подобен успех, със сигурност с новата, по-удобна придобивка ще се чувствате и физически, и емоционално по-добре в края на работния ден.