Професионален бояджийски пистолет

Как да изберем надежден пистолет за боядисване ?

Различните видове пистолети за боядисване се използват за нанасяне на бои и лакове (LKM) върху определена повърхност. Тези инструменти осигуряват отлично качество на боядисване и намаляват времето, необходимо за това.

Един пистолет за боя е оптимален за боядисване на автомобили, помещения, мебели, различни конструкции.

Важно: при работа с този инструмент, независимо дали става въпрос за пистолет за боядисване на коли или пък нещо друго, е задължително да се спазват предпазните мерки. Използването на респиратор, очила, ръкавици и гащеризони е задължително. Както и да работите в добре проветриво помещение. Ако боядисването се извършва на открито, тогава се въздържайте от работа при дъждовно и ветровито време.

Видове пистолети за боядисване

Най-популярният е класическият пистолет за пръскане с дръжка. Ако говорим за професионален пистолет за боядисване, той е предназначен за големи обеми работа.
Често пъти едно оборудван с два пистолета, ви дава възможност да работите по-спокойно и с по-висока производителност.

Съществуват различни типове – професионални пистолети за боядисване и такива, предназначени за домакинствата.

Пневматичен пистолет за боядисване

Той се захранва от сгъстен въздух от компресора. Предимствата му са простота на дизайна, перфектно качество на боядисване. Недостатък е по-висока цена на оборудването (устройство + компресор), както и невъзможността за безвъздушно пръскане.

Електрически пистолети за боядисване

Те работят със захранване от мрежата. Предимствата са лесно свързване, използване на въздушен и безвъздушен спрей, относително по-ниска цена. Минусите включват „обвързването“ към електричеството, ограничаване до обхвата от дължината на захранващия кабел, по-ниско качество на боядисване от пневматичните модели.

Безжични пистолети за боядисване

За разлика от електрически инструмент, той не зависи от контакта на електрическата мрежа. Поради липсата на мрежов кабел, такъв пистолет за боядисване е мобилен, удобен за работа на труднодостъпни и отдалечени от контакта места. Недостатъците включват ограниченото време за работа (това зависи от капацитета на батерията), обемистият му вид и високото тегло. А и за да презаредите батерията, трябва да сте свързани към мрежата и времето.

Механични пистолети за боядисване

Те са задвижвани от мускулната сила на оператора. Предимствата включват възможно най-ниска цена, лекотата на използване, независимостта от външни източници на енергия. Минусите са ниска производителност, необходимост от физически усилия, ограничен обхват, по-специално, че те са неподходящи за боядисване на автомобили.

аерограф

Въздушно разпръскване на боята

Тук въздушните частици на боята се разпръскват с помощта на въздушен поток, който се подава от аерограф (действа като пистолет за пръскане). Предимствата са равномерно покритие и възможността за регулация на мощността в зависимост от задачата.
Недостатъци на въздушното пръскане са по-ниската производителност, образуването на силна „цветна мъгла“ и необходимостта от разреждане на лаковите материали.

Безвъздушно разпръскване на боята

При него частиците боя се впръскват под налягане, изпомпвани от специална помпа. Предимствата са висока производителност поради увеличения коефициент на пренос на покритията към повърхността, минимална аерозолна мъгла, икономичен разход на материали.

Недостатъци – неравномерно разпределение на покритията по повърхността, невъзможност за боядисване на структури със сложна форма, образуване на неравности в боята. Тези пистолети за пръскане са подходящи за мащабна работа.

Пневматични инструменти