хидроизолация за покрив

Как да се справим с течащия покрив?

Течовете са сред най-често срещаните проблеми с покрива. Без значение дали става въпрос за вашето основно жилищно пространство, или за вилата, ако в къщата започне да капе вода, можете да се сдобиете съвсем скоро с мухъл, плесен и други неприятни щети.

Ето защо навременното справяне с течащ покрив е повече от наложително. Въпросът обаче не е да предприемете временни мерки, а да се спре завинаги възникналата повреда максимално бързо.

За целта ви предлагаме и няколко решения, от които да изберете най-подходящото за вашия случай, възможности и бюджет.

Открийте местоположението на проблема и го отстранете

Често смятаме, че можем да се справим с подобни ремонтни дейности сами, но истината е, че да разчитаме на професионалист е много по-удачен вариант. За целта се консултирайте с майстор. По възможност човек, който има опит и поглед върху покривните системи.

Той ще ви разясни типа повреда, а впоследствие и ще ви даде конкретни решения. Хубавото на тази опция е, че ще получите както консултация, така и последваща, в достатъчно кратки срокове, ремонтна услуга.

Иновативни предложения срещу теч на покрива

Днес, на вашето внимание се предлагат разнообразни хидроизолации и покривни решения онлайн. В строителните хипермаркети и магазини ще ви ориентират според типа проблем, който ви е застигнал и който създава влага в дома ви.

Хидроизолационните покрития, между другото, не само че представляват добра алтернатива за отстраняване на проблема, но и ще осигурят бъдеща защита. Те са изключително устойчиви и то не само на неприятни атмосферни условия, но и на механично въздействие, на похабяване във времето, а дори и на химическо влияние.

Хидроизолацията, освен това, може да намали и сметките ви на електрическа енергия през лятото. Причината е, че тя има изолационни свойства и срещу UV лъчите и топлината.

Временни решения до пристигане на майстора

Препоръчително е да използвате експресни ремонтни услуги при възникнал теч на покрива. Това може да ви струва малко по-скъпо от стандартната услуга, но пък ще ви спести множество проблеми. В случай че е невъзможно да получите съдействие веднага, вземете следните мерки за безопасност, които ще намалят рисковете за допълнителни щети в жилището:

  • Премахнете мебели, декорации и всякакъв друг тип предмети от мястото, върху което се оттича водата.
  • Ако горното не е възможно, просто използвайте надеждно покритие – найлон, брезент и други. По този начин ще си спестите пари от нужда за нови мебели.
  • Временно можете да запушите дупката, от която се оттича водата, с подръчни материали, както и със силикон. Не разчитайте обаче на това решение вечно. Рано или късно течът ще се възстанови и отново ще започне да ви притеснява.
  • Поставете кофи на мястото, до което се оттича водата. По този начин ще предпазите и подовата настилка. При необходимост премахнете килимите от зоната. Бъдете особено внимателни с обезопасяването на помещението, ако подовата му настилка представлява дървен паркет. От влагата и водата той може да се надуе и да си създадете други излишни проблеми.
  • Използвайте специализирани препарати за защита от мухъл и плесен. Дори в момента да не страдате от такива проблеми, при задълбочаване на теча те ще се появят. Използвайте ги превантивно, защото веднъж сдобили се с мухъл или плесен, борбата срещу тях става не само безмилостна и жестока, но и доста продължителна във времето.

Течовете от покрива са често срещани, но съвсем не са неразрешими проблеми. Действайте срещу тях навреме и ще се разминете с не толкова висок разход за тяхното отстраняване.