офис столове и мебели

Какви могат да са последиците от неудобен офис стол?

Столът е центърът на офис пространството. Той е тронът на съвременния служител. Много често дори наричаме именно него, а не точно сградата нашето основно работно място.

Офис столът е ключов елемент в интериорния дизайн на помещението, в което си изкарваме хляба не само в естетически, но и във функционален план. За съжаление, много често служителите, а и техните работодатели сериозно подценяват неговата значимост.

По данни то изследване, проведено в Метрополитанския университет в Лийдс над 80% от съвременните офис служители се оплакват от известни болки и здравословни проблеми в следствие на минимум 8-часово седене на неудобен стол.

Медицинските експерти пък са категорични, че последствията от такъв тип дискомфорт могат да са пагубни не само за здравословното състояние на офис служителя, но и за цялостното качество на неговия живот.

За да ви убедим, че е време да се отървете от сегашния ви офис стол, който видимо ви е неудобен, сме ви подготвили и няколко научно доказани вреди от седенето на него в рамките на работния ви ден.

Болка, която с времето става хронична

Най-често срещаните оплаквания от седене на неудобен стол е наличието на болка. Интересно е, че тя може да бъде локализирана в различни части на тялото. Това зависи както от степента на неудобство, така и от неправилната поза, в която седите в следствие неподходящия за вас стол. Болката в последствие се превръща в хронично състояние и може да засегне областта на краката, ръцете, кръста, врата, раменете и дори таза.

Нарушено кръвообращение

Вярвате или не, столът може да повлияе на кръвния поток в тялото ви. Ако той не е регулиран правилно, това може да доведе до лош приток на кръв към раменете, краката, гърба и врата. Всички тези последствия с времето се превръщат в сериозни рискове за здравето и нормалните функции на сърдечно-съдовата система. Нерядко те започват с разширени вени и хемороиди.

Лошият стол ви прави дебели

Седенето на неудобен стол в продължение на дълги часове води до липса на движение и действие след приключване на работния ден. С други думи той ни обездвижва и редуцира желанието ни за спорт. Както сигурно се досещате, с това неизбежно започваме както да трупаме излишни килограми, така и да се отдалечаваме от фундаменталните принципи за здравословен начин на живот.

Столът и връзката му с храносмилането

От горните две последствия от неудобния стол се стига и до проблеми с храносмилането. В действителност, има данни, че офис служителите, които се оплакват от дискомфорт по време на седене зад бюрото на работното място, в много случаи страдат от нередовен стомах, спазми в областта на корема, диария и дори запек.

Неудобен стол е равно на ниска продуктивност

Добрите мениджъри и собственици на бизнеси са наясно от необходимостта да осигурят качествени офис мебели и столове за своите служители. Те са чели достатъчно проучвания, в които ясно се посочва: неудобната поза на работното място може да намали с до 45% продуктивността на всяка единица в персонала. Но столовете в офиса обикновено са еднакви за всички служители. Какво значи това? Това значи, че с тях рискувате успеха на своя собствен бизнес.

Последно, но не по важност, ние смятаме, че лошият стол дори може да отключи психически състояния като тревожност и безпокойство. Това е напълно логично предвид факта, че ежедневното неудобство и дискомфортът в седнало положение 8 часа на ден увеличава нивата на стреса.